Красимир Влахов бе избран за конституционен съдия с внушително мнозинство от 127 гласа т всички парламентарни групи с изключение на БСП. Социалистите, 55 на брой, се въздържаха, но нито един народен представител не натисна бутона "против".

"Заставам пред вас, за да заявя единствено, че съзнавам високата отговорност, която току-що ми възложихте, и няма да отстъпя от нея", заяви Влахов веднага след избора му, предаде Канал 3.

Близо час депутатите от БСП и ГЕРБ спориха не по кандидатурата му, която стана ясно, че всички одобряват безспорно, а чисто политически, от позицията на мнозинство и опозиция по повод издигането на номинацията.

Стана ясно, че социалистите признават безупречната му кандидатура на професионалист, но имат съображения по начина на издигане и предварителна подкрепа от всички други групи, която обезсмислила състезанието.

Излъченият от парламента конституционен съдия ще се закълне в КС на 13 ноември заедно с още трима нови съдии - двама, номинирани и избрани от върховните съдилища, и един, издигнат от президента. На всеки три години завършва 9-годишният мандат на четирима от 12-те конституционни съдии.

Към момента Влахов е съдия във Върховния касационен съд (ВКС). Той има 20-годишен съдийски стаж, включително и като заместник-председател и ръководител на Гражданска колегия във ВКС.

Роден е на 24 септември 1972 г. в Плевен. Юридическото си образование придобива в СУ „Св. Климент Охридски“, а професионалния си път започва през 1996 г. като младши съдия. На следващата година става съдия в Софийски районен съд. От 2001 до 2004 г. е негов заместник-председател. През 2004 г. е повишен в Софийски градски съд, а по-късно е командирован във Върховен касационен съд. През 2008 г. Висшият съдебен съвет избира Красимир Влахов за председател на Софийски районен съд, а през 2012 година е назначен за заместник-председател на ВКС. От 20 февруари 2018 година до настоящия момент той правораздава като съдия там. Съдия Красимир Влахов е хоноруван преподавател по гражданско право и процес в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и временен преподавател в Националния институт по правосъдието.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!