На политическата сцена в България след предстоящите избори се очаква да се създаде силно фрагментирано Народно събрание.

"Трудно е да си представим стабилно мнозинство, с оглед на очакваната още по-голяма фрагментация в следващото Народно събрание, с оглед и на очакваната по-ниска избирателна активност.

Като гледам към този момент заявките на основните политически партии, които вероятно ще намерят място в следващия парламент, това уравнение за намиране на устойчиво управляващо мнозинство, което да излъчи редовно правителство, изглежда трудно постижимо", коментира политологът доц. Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в момента

липсват политически предложения,

които биха привлекли интереса на избирателите, особено след като на последните избори хората подкрепиха нови политически партии без да постигнат очакваните резултати.

"Силно се надявам, че от всичките тези разцепления, които се получават в момента в различните политически сили, можем да имаме един резултат, като например да се намали броят на политическите сили, които

влизат в парламента

и по някакъв начин съставът му да се окрупни, което да направи по-лесни преговорите, а оттам и съставянето на правителство", каза журналистът Людмил Илиев.

Според тях избирателната активност вероятно ще остане ниска, въпреки надеждите за промяна. Доцент Любенов отбеляза, че политическите партии не предлагат нови лица или идеи, което води до умора и апатия сред избирателите.

В разговорите около възможни коалиции, се подчерта, че ГЕРБ е вероятно да бъде отново основен фактор. Илиев изтъкна, че проблемът на ГЕРБ и в частност на Бойко Борисов е, че

неговата личност пречи

на създаването на коалиции.

Много партии не желаят да бъдат асоциирани с Борисов, въпреки че иначе биха могли да постигнат съгласие по програмни или идеологически въпроси, на мнение е той.