Кампанията за преизбиране на президента на САЩ Джо Байдън търси нова стратегия след покушението срещу републиканския му съперник Доналд Тръмп в Западна Пенсилвания, като е било взето решение засега да бъдат прекратени атаките срещу бившия президент, съобщава Ройтерс.

В рамките на няколко часа след стрелбата снощи кампанията на Байдън свали телевизионни реклами и спря други политически комуникации, които акцентираха върху осъждането на Тръмп през май в нюйоркски щатски съд по обвинения в престъпления, свързани с пари срещу мълчание, платени на порноактриса, за да се предотврати сексуален скандал преди изборите в САЩ през 2016 г.

Вместо да атакуват Тръмп през следващите дни, Белият дом и кампанията на Байдън ще се позоват на историята на президента, който осъжда всички видове политическо насилие, включително острата му критика на "безредиците", причинени от протестите в университетските кампуси заради конфликта в Газа, казаха служители на кампанията, говорили при условие за анонимност.

Съветниците на Байдън се надявали да смекчат неотдавнашните призиви на някои негови колеги демократи да се оттегли от съревнованието и да остави друг кандидат да представлява партията на изборите на 5 ноември, като привлекат вниманието върху заплахата, която според американския президент Тръмп представлява за демократичните норми и репродуктивните права в САЩ, както и към неверните изявления на Тръмп, че е спечелил изборите през 2020 г., посочва Ройтерс.

"Това променя всичко", каза един от служителите на кампанията, визирайки опита за убийство на Тръмп. "Все още правим оценка. Изготвянето на аргументите срещу Тръмп, начертаването на тази разделна линия, ще стане много по-трудно. Президентът се опитва да понижи температурата", добави служителят.

Официални представители на кампанията на Байдън заявиха, че очакват опитът за убийство на Тръмп да намали натиска от страна на демократите в Конгреса 81-годишният Байдън да се оттегли от надпреварата на фона на опасенията за неговата годност за заемане на поста. Някои демократи в Камарата на представителите и Сената публично призоваха Байдън да се откаже след колебливото му представяне в дебата срещу Тръмп през юни.