Изказването на президента Георги Първанов за изборното законодателство предизвика реакции в парламента.
Според Елиана Масава от ДСБ Първанов и управляващите се опитват да баламосват с демократични тези в последния момент преди изборите опозицията и обществото. Твърде закъснели са посланията му към управляващата коалиция, а и не може в последния момент да се правят радикални промени в избирателните закони, защото няма време за това, мотивира се тя. Според Масева дори лансираният мажоритарен елемент няма да бъде възможен на изборите през тази година, защото промените в законите, свързани с него трябва да се правят своевременно.

От НДСВ също посочиха, че има доста недоуточнени въпроси свързани с мажоритарно избираните депутати. Президентът е последователен в тази теза, лансирана от него, но останаха поне дузина въпроси, на които никой не дава отговор, коментира говорителят на жълтите Станимир Илчев. Той уточни, че трябва да се обясни кой ще замести един мажоритарно избран депутат, ако той напусне парламента и дали пряко избираните народни представители трябва да са и в партийните листи.
Според него не може в последния момент да се правят промени, свързани с прагът, който е нужен, за да влезе една партия в Народното събрание. Хората и институциите са свикнали с бариера от 4 процента и не бива в последния момент да се пипа една от устойчивите опори в изборното законодателство, коментира още Илчев.

Предложение за вдигане на този праг не е постъпвало, отсече пък Ангел Найденов, който освен председател на парламентарната група на Коалиция за България е и на комисията, която разглежда измененията в изборните закони. Той поясни, че лично се отнася резервирано към такава идея. Според него има реализация на думите на президента в предложенията за законово промени, направени от социалистите. Камелия Цветанова, БЛИЦ