Зам.-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин се подигра с определението, прието от депутатите на първо четене, че интимната връзка е такава, ако продължава повече от 60 дни.

“Откога се броят тези 60 дни? С колегите се шегувахме, че това може да се брои от добавянето във Фейсбук”, каза от трибуната Вигенин. 

Той заяви, че определението за “интимна връзка”, което се внася в Закона за домашното насилие, е твърде неясен и то не само заради този елемент.

Вигенин разкритикува и това, че чрез определението за “интимна връзка” в закона се отваря възможност за правно признаване на интимните отношения, които не са между мъж и жена. Според него това е неуместно, защото такива случаи не са толкова чести. 

Андрей Чорбанов от ИТН също критикува определението по време на дебата на второ четене. Той заяви, че според времевия елемент от него, хората могат да се пребиват на 58-ия ден на отношенията си, без това да означава, че са били във връзка.

“При някои млади хора връзките продължават много по-малко от 60 дни”, коментира Чорбанов. Той добави, че с определението за “интимна връзка” се поставят много въпросителни за различни житейски ситуации, които могат да се тълкуват по този начин. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък отиде още по-далеч и нарече определението като корупционно.

Тя заяви, заради неяснотата в това какво е интимна връзка и откога трябва да се брои нейното начало, хората ще започнат да вадят връзки в полицията и съдебните институции и това ще доведе до развихряне на корупцията. Нинова заяви, че ако определението бъде прието окончателно, тя и нейни колеги ще поискат произнасянето на Конституционния съд по целия закон.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук