Натрупано напрежение около ръководството на НАП е мотивът зад подадената оставка от изпълнителния директор на НАП Мария Мургина. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
“Все пак тя ще е последният човек, който ще попречи на институцията, която е създала”, допълни финансовият министър.

“Независимо какво ще е решението на Министерски съвет, което най-вероятно ще стане ясно следващия четвъртък, ще използвам повода, за да дам изключително висока оценка на нейната работа", изтъкна Орешарски. 
 НАП е най-добрият проект на Световната банка в региона, каза Орешарски. Мургина постигна институционално изграждане на агенцията, за което много страни ползват нашия опит", похвали я той. Орешарски коментира оставката на Мургина по време на подписването на спогодба между България и Австрия за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.  По-рано от НАП изпратиха официално съобщение, в което обявиха, че Мургина е депозирала оставката си до премиера Сергей Станишев чрез министъра на финансите Пламен Орешарски днес сутринта. Мотивите на Мургина за това решение са свързани с неизпълнението на плана за приходите на НАП за 2008 г. с 2%, както и това, че решенията на някои държавни институции, свързани с дейността на агенцията, се оповестяват първо чрез медиите, се казва още в съобщението.  Десислава Вангелова/БЛИЦ