В отношенията между България и Република Северна Македония не става въпрос само за исторически спор, важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, сред които правата на човека и недискриминацията.

Това са необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да започне преговори за членство в ЕС. Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата си на „Дондуков“ 2 с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц, който е на посещение у нас.

Президентът настоя ЕС да бъде гарант за спазването на правата на македонските българи в РСМ. Необходими са ясни механизми и измерими критерии, за осъществяване на мониторинг в преговорния процес, който да доведе до устойчивост в изпълнението на критериите за членство от страна на Северна Македония. Българският президент изтъкна и значението на опазването на българското културно-историческо наследство в РСМ.

Позицията на президента ярко контрастира с тази на премиера Кирил Петков, който се срещна по-рано с германския канцлер.

Българският министър-председател настоя пред Олаф Шолц за европейска гаранция, че българите ще бъдат вписани в македонската конституция и спазване на рамковата позиция на НС и договора за приятелство, но многозначително запази мълчание за времевата хронология за вдигане на ветото.

Припомняме, че точно за това алармира депутатът от "Има такъв народ" Александър Балабанов, който посочи, че е бил убеждаван от премиера първо да се вдигне ветото срещу РСМ, срещу което Брюксел да гарантира, че впоследствие договорът за добросъседство ще бъде спазван.

Балабанов показа скандална бележка, ето как Петков се кани да продаде България СНИМКА

Румен Радев и Олаф Шолц обмениха също така мнения по теми от дневния ред на ЕС, сред които диверсификацията на енергийните доставки, укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Във фокуса на разговора бяха по-нататъшните перспективи пред двустранните отношения във всички сфери на икономиката, сигурността и отбраната. Отбелязани бяха постигнатите високи резултати в търговско-икономическите връзки. „Моделът, от който можем да се учим, е много по-ценен от финансовите измерения на германските инвестиции у нас“, подчерта президентът Румен Радев.