"Ако ни бъде връчен мандат в този парламент и виждаме шанс да се реализира правителство, което обаче да може да свърши определена работа в полза на България, очевидно ще трябва да се потрудим за третия мандат". 

Това допусна в ефира на NOVA NEWS заместник председателят на ПГ на Демократична България Владислав Панев.

Той напомни, че по Конституция срокът при връчването на мандат за съставяне на правителство в този случай е малко по-дълъг от първия и втория. "Той може да обхване 2 седмици, защото първо се връчва на партия или ПГ, която след една седмица посочва кандидат за министър-председател.

Така че се надявам да имаме достатъчно време да съставим нужните приоритети, нужната програма за такова правителство и да успеем да убедим мнозинството депутати. Но това не на свяка цена”. Панев не изключи възможността да поканят БСП за партньор, тъй като по антикорупционната тема "са на една вълна".

В понеделник има Национален съвет на „Зелено движение”, посочи депутатът. Една от темите ще са имената в кабинета с мандат на ПП. Преди това за тях ще разговарят в рамките на коалицията ДБ. Панев коментира още: „Логично е да се случи отново номинацията Борислав Сандов като вицепремиер и министър на околната среда и водите. Но не трябва да изпреварваме събитията”.

Той каза, че не вижда проблем Кирил Петков да е министър на финансист. "Но става въпрос, че 121 депутати не трябва да видят проблем в това”.  

Панев не отговори дали на отцепилите се от ИТН депутати ще бъдат предоставени 4-те ведомства, които бившата им партия оглавяваше в кабинета на Кирил Петков. Но подчерта: 

"Моето мнение е, че ако те могат да излъчат достатъчно кадърни министри, които могат да свършат определена работа и да постигнат определени резултати до края на годината, тази опция  е отворена”.

Владислав Панев изрази надежда мандатът да бъде реализиран и да се продължи работа по важните за страната закони. Той не  мисли, че трябва да се прави крачка назад в решението за изгонване на руските дипломати. А за това как ще се отрази това на енергийната ни сигурност, посочи:

„АЕЦ Козлодуй има запаси от ядрено гориво за 2 години напред. Така че непосредствена опасност ядрената централа да не работи няма. Изключено е това. Ако спре вноса на руски петрол не мисля, че ще окаже кой знае какво влияние, защото рафинерията може да преработва и друг. Вярно, че има разлика 30-35 долара разлика, но то не се чувства по бензиностанциите особено”.