Предпоследни за консултации при президента Радев са "Демократична България". Председателят на партията Христо Иванов, заедно с ген. Атанас Атанасов влязоха при президента. 

"Протестът намери представителство в българския парламент с вас. Знаете, че сме изправени пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави оперативно и отговорно правителство. Има те амбициозни предложения за легитимни промени. Вие единствени заявихте готовност и внесохте проект за промяна на Конституцията", каза Радев. 

"Искам да се запозная с вашето отношение по намирането на баланс. От една страна този парламент трябва да вземе важни решение, да чуя какви са приоритетите. Не трябва да изпадаме в безвремие, от което страната губи всеки ден. Без да създавам внушения, съм длъжен да отчитам всички аспекти позволени ми към Конституцията и отправям въпроси към хипотетичен трети мандат и искам да знам готовността ви за работа в тази насока", допълни Радев. 

"Всички участници в тази конституционна процедура, носим отговорността да разчетем вота на избирателя и предизвикателствата, които маркирахте. Ситуацията е сложна на много нива - България е изправена пред три кризи. Това са здравната криза, икономическите последици, които изискват бърза модернизация.

Ако съумеем да превърнем този ресурс в инвестиция, ще бъде страхотно. Третата криза е тази на държавността. Тук става дума за едно управление, което е натоварено с тежки проявления на кризата.

За съжаление, тази криза не започва и не свършва с тази криза. Трябва да приключим 10-годишното управление на Борисов и да видим кои са направили тази проблематика и криза действителност. Трябва да намерим съвместно баланса. "Демократична България" е амбициозна за решаване на трите кризи. Явихме се с такава програма на изборите и избирателят се произнесе. 

Ние сме политическа сила във възход, но не смятаме, че това място ни реди сред първостепенните хора за определяне на мандат. Ние смятаме, че на този етап, здравата основа  върху която трябва да се разсъждава е мандата на втората политическа формация. Първата, както казах, мандатът на избирателите отрежда място да слезе от власт. мнозинството иска ново управление на ИТН. Ако ни потърсят за подкрепа, ще влезем в отговорни разговори какво би могло да бъде това управление.

Когато търсим баланса, трябва да преценяваме не просто да бъде излъчено управление, а управление на промяната. Даваме си сметка, че ако се стигне до нови избори, може да се окаже естествен ход на демократичното събуждане на България. 

Не смятаме, че с 27 депутата можем да заявим претенция за създаване на мандат. Смятаме, че ако втората политическа формация не е успяла да създаде мнозинство, трудно си представям, че ние ще успеем. Нека извървим пътя до там. Принудени сме да работим в перспективите на времето, което имаме. 

Ще направим още по-честни и излъчващи доверие избори, ако се стигне до там. Въпреки сме сложили дългосрочни законодателни промени, сме готови по-бързо да минем към изменение на Изборния кодекс, за да се подготвим за избори, ако идват", каза Христо Иванов. 

След дългото му изявление се наложи президентът Радев отново да обяснява, че за момента е по-важно да се направи действащо правителство и ако това не се случи да се прибегне до крайния вариант.