Знаем, че има проблем с цените на електроенергията. Решението за мораториум обаче е много лош инструмент, който се ползва в краен случай и в ЕС е много лошо възприет. Мораториумът не решава проблема. Това заяви Станислав Атанасов, зам.-председател на ДПС в ефира на bTV.

"Всеки вариант на мораториум е недобър, защото се засяга само цената на електроенергията и газта. Хората на село, които се топлят на дърва и палети ще трябва да плащат парното на софиянци чрез данъците", добави той.

"Комисията предостави инструментариум от 44 стр - как да се справим с цените на енергията. ДПС имаше лесно решение - позволено е да се намалят данъците. Можеше да се намали ДДС не с 11, а с 15 процента. Можеше и да е с нулева ставка, за да поевтинее токът", добави Атанасов.

"Няма ясна идея какво да правим както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Ние трябва да имаме решения, а комисията ни предлага и средносрочни", каза зам.-председателят на ДПС.

И добави: "Смятам че с решението вчера веи парковете ще правят печалба от над 300 лв. Знаем с кого са свързани дружествата, следим медии и знаем кой лобираше задържане на цените. Тези средства по модели на много европейски страни можеше да идат за поевтиняване на тока". 

"България нито има план за възстановяване, нито има оперативни програми, изоставаме много от Европа, а там също има инфлация", уточни той

"Имаше лобистки интерес в полза на една група, която ще направи още едни 250 млн. лева за времето на мораториума", каза Атанасов.