„След свикването на Народното събрание (НС) политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН) предприе всички необходими и прозрачни действия за представя на политиките си. Във връзка с това проведохме редица срещи и консултации“, това заяви зам.-председател на ПГ на ИТН Филип Станев, който от парламентарната трибуна прочете декларация от името на партията.

„След тези срещи може да се каже, че постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство“, похвали се Станев.

Филип Станев с мълниеносни думи към ДБ и ИБГНИ! ВИДЕО

Той поясни, че има съгласие между ИТН, „Демократична България“ (ДБ), „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) и БСП по следните теми:
  • Правосъдие
  • Икономика
  • Здравеопазване
  • Образование
  • Земеделие
„В сектор „Правосъдие“ - премахване на специализираните съдилища и прокуратура ,въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор, реална съдебна реформа“, изброи Филип Станев.

Той посочи, че в сектор „Икономика“ са постигнали съгласие за промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия и други. 

Филип Станев посочи, че в сектор „Здравеопазване“ са се обединили около реформа на модела на здравеопазването чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса.

По думите му в социалната сфера е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

​​​​​​​„В сектор ​​​​​​​„Образование“ - запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал в институциите, които администрират и създават наука, ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строеж на детски градини, където е необходимо, прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас“, каза Филип Станев.

​​​​​​​„В сектор ​​​​​​​„Земеделие“ - създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс", изброи Станев.

​​​​​​​„И за финал - вследстивие на проведените срещи и заявените от вас заявени от вас твърди позиции за секторни политики, моля да приемете гореизброените съвместно одобрени приоритети за основа като работа на представляваната от мен парламентарна група, а така и от страна на предложения от нас състав на Министерски съвет. Неведнъж сме излагали пред вас, че ПП ​​​​​​​„Има такъв народ“ е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години.

В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерски съвет“, каза още Филип Станев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!