Посланик Христо Георгиев откри новата въздушна линия на авиокомпания Уизеър (Wizzair), която свързва София с второто по големина белгийско летище Брюксел-Юг-Шарльороа, съобщиха от Министерство на външните работи /МВнР/.
В словото си при откриването посланик Георгиев изтъкна значението на този въздушен мост между България и Белгия, и Валония за развитието на двустранните ни връзки.
На летището при посрещането на първия самолет от София бяха председателката на Административния съвет на летище "Шарльороа" Езме де Грев, съпругата на министър-председателя на Валония и на Френскоезичната общност на Белгия Руди Демот, Мария, както и български и белгийски дипломати и журналисти. На първия слязъл от самолета пътник беше поднесен букет в цветовете на българския трибагреник.
Полетите на Уизеър между София и Шарльороа ще бъдат два пъти седмично – в четвъртък и неделя. Това е първата линия между София и Бенелюкс, обслужвана от нискобюджетна авиокомпания. Освен от българи и белгийци очаква се тя да бъде използвана и от пътници от Франция, Холандия, Германия и Люксембург.  /БЛИЦ