В Министерството на отбраната се работи по закон и по вътрешни правилници. Много правилно отбеляза служебният министър на отбраната, че е абсолютно законна практика да се ползва чл. 20 ал. 6 за обществени поръчки, касаещи обекти от критичната инфраструктура.

Става въпрос за военни обекти, за които няма как да поканиш фирми от целия свят, а определени фирми, които трябва да имат достъп до класифицирана информация. Става дума за проектите по инфраструктурата за самолетите Ф-16.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

,,През тези четири години всяко нещо в Министерството на отбраната, което може да предизвика обществен интерес или съмнение, е проверено – дрехите на армията, обувките на армията, модернизацията, инфраструктурата.

Стотинката е била цепена на две, както се казва, за да стигнат парите за максимум неща. Аз лично не се притеснявам, защото имам доверие в професионализма на хората, с които съм работил последните четири години'', увери Каракачанов.

Според лидера на ВМРО някой е подвел с информация служебния министър Панайотов, тъй като "винаги има хора, които искат да се докажат пред новия началник".

На въпрос защо обществени поръчки са били възлагани само на едни и същи фирми Каракачанов отвърна, че става дума за фирми, които са се доказали и наложили на пазара в последните поне 20 години.

Ако мислите, че в България има 200 фирми, които са с натовска сертификация и достъп до класифицирана информация, то дълбоко се лъжете. Затова фирмите се повтарят, това са фирми, които са се доказали и наложили на пазара, обясни той.

По отношение на американските санкции по силата на закона "Магнитски" Каракачанов заяви, че това е решение на чуждо правителство, което действа по своето законодателство.

"Относно наказаните трябва да се проведат съответните разследвания и ако се констатира, че са нарушавали законите в страната, да бъдат санкционирани. Оттук-нататък на ход е българската съдебна система'', допълни лидерът на ВМРО.