Три пъти по-малко са навъртените километри от страна на депутатите през последната година, показва справка на НС за „Монитор“. Така през цялата 2021 година народните избраници са изминали едва 408 643 километра със служебните коли. За сметка на това само година по-рано – през 2020 година – те са били над 1,32 млн. километра.

Така се оказва, че три поредни вота, два кратки парламента – 45-о и 46-о, пандемията и последните ограничения, които бе наложила бившата шефка на НС Ива Митева в ползването на коли от автопарка на парламента са оказали влияние. Така през цялата 2021 година общо 107 народни представители са се възползвали от възможността да използват превоз от НС. Иначе в рамките на 45-ото НС това се отнася само за 15 души, а за 46-ия парламент – точно 19.

Така най-много километри има изминали през миналата година Димитър Бойчев от ГЕРБ – цели 16 558, следван от неговия колега Маноил Манев с над 15 700, а на трето място се нарежда Пламен Нунев – с близо 13 900.

Това се дължи по пряка вероятност на факта, че първият бе избран в 44-то НС от Бургас, вторият от Стара Загора, а третият – от Русе. И са ползвали служебните коли за командировки до изборните си райони. На четвърто и пето място влизат Християн Митев от патриотите с малко над 13 400 километра, както и Хамид Хамид от ДПС с близо 13 300. Част от тях вече не са в НС – такъв е казусът с Бойчев, Нунев и Митев.

Именно затова тази класация търпи промени, ако се отнася само за времето на 46-ото НС, което работи от 21 юли до 16 септември. Така там първенството държи Маноил Манев, следван от червената депутатка Ирена Атанасова, а тройката завършва Десислава Атанасова от ГЕРБ, която тогава, както и сега, е шеф на парламентарната група на ГЕРБ.

Иначе общият размер на разходите за пътувания през цялата 2021 година до изборните райони в страната и за командировки в чужбина на депутати е малко над 652 000 лева, като основната част от сумата е за пътуванията в страната а едва около 35 000 за тези в чужбина Това включва дневни, квартирни и пътни. Най-голямо е перото за пътните разходи – над 405 000 лева, за дневни са отишли близо 200 000, а за квартирни – около 47 000 лева.

Това на практика е наполовина по-малко в сравнение с 2020 година, показва справката на НС. Тогава за това перо са похарчени общо над 1,32 млн. лева. За покупката на самолетни билети са похарчени малко над 30 000 лева, което също е почти на половина по-малко, като за сравнение за това през 2020 година са отшили близо 52 000 лева.

Зад граница през миналата година са пътували по работа и съответно командировани точно 9 народни представители, като двама от тях са пътували два пъти извън страната. Така например социалистът и зам.-шеф на НС Кристиян Вигенин е бил в Белгия и Казахстан, а Димитър Гърдев от ИТН, който в момента не е народен представител, е пътувал до Унгария и Франция. Иначе най-честите дестинации са САЩ, Франция и Австрия.

Първата дестинация е била посетена от бившия социалист Красимир Янков, Лало Георгиев и Николай Иванов. Франция пък е била посетена освен от Гърдев още и от Екатерина Захариева от ГЕРБ и Стефан Тафров от ДБ, а Австрия от Татяна Дончева, докато все още беше депутат, и от Мукадес Налбант, която последните три НС е зам.-шеф на парламента от квотата на ДПС.