Прокуратурата и Конституционният съд да се самосезират за гласуването с чужди карти на депутатите и взимането на решения без кворум. За това настояват ръководителят на проекта за граждански контрол над Народното събрание Лидия Методиева и депутати от опозицията.

Над 50 процента от гласуванията през последните девет сесии на настоящия парламент са направени без необходимия  кворум, съобщи Методиева.  Тя добави, че 542 пъти са се взимали решения с по-малко от половината от регистриралите се избраници, като едва в 74 от случаите е имало кворум, т.е. в залата са били повече от половината от депутатите или 121 души. 33 пъти е взимано решение с по-малко от 61 гласа. Веднъж е имало решение при 41 гласа „за". На две от заседанията си българският парламент няма нито едно гласуване с кворум. Имало е случай, при който при първото гласуване след регистрацията депутатите са намалели с 80, докато дойде време за гласуване на закони.

„Сутрешната регистрация или едно гласуване, както се нарича, е достатъчно през деня народният представител да вземе своята надница”, коментира независият депутат Мария Капон. Освен нея проектът  е подкрепен от Нено Димов от ДСБ и независимият Яне Янев. Те смята, че както в полския парламент и у нас трябва да се търси наказателна отговорност за гласуване с чужда карта. Нено Димов беше внесъл такова предложение за промяна в Наказателния кодекс (НК), което така и не стигна до пленарната зала. „След като има консенсус по това, че гласуването с чужда лична карта трябва да се наказва по определен начин, то гласуването с чужда депутатска карта трябва да се наказва няколко пъти по-строго”, обясни той. „Няма никаква пречка това деяние да се класифицира като престъпление срещу Републиката”, каза пък Яне Янев. Той се закани до края на следващата седмица да сезира ЕК за нарушенията при гласуването в Народното събрание. /БЛИЦ