Изплащането на милиард и 200 милиона лева от бюджета за реакторите за АЕЦ "Белене" ще обсъди парламентът на първо четене, съобщава БНТ.
Законопроектът за предоставяне на помощ на Националната електрическа компания беше внесен вчера от правителството. Мотивите - да се избегнат високите лихви, които застрашават финансовото състояние на НЕК, а оттам и цялата енергийна система на страната. През юни арбитражният съд в Женева постанови България да плати 620 милиона евро за реакторите, след като руската компания "Атомстройекспорт" заведе иск. Страната ни е готова да заплати главницата, която е около 560 млн. евро, но обжалва лихвите.

В същото време обаче те се трупат със скорост от 1 милион лева на всеки 3 дни. Според енергийното министерство протакането може да доведе до огромни суми, непосилни за държавата и до изпадане в несъстоятелност на НЕК. П арите за реакторите ще дойдат от буфери в бюджета, осигурени след стрестестове на банковия сектор през лятото, както и от предсрочното погасяване на държавния кредит, отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете. Тъй като става въпрос за държавна помощ обаче, освен одобрението на Народното събрание, ще трябва и разрешение от Брюксел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!