България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината, заяви пред ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов. Той даде интервюто за руската държавна информационна агенция във Варна след среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се състоя във Варна, съобщи БТА. 
От българска страна са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска - първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

"Главната задача на нашата среща бе въпросът за компенсациите за разходите и загубите, които руската страна понесе заради спирането на този проект", коментира Герасимов. Той припомни, че арбитражен съд постанови България да плати на Русия обезщетение в размер на 620 милиона евро. 

"Разбира се, тази сума е доста голяма за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения", отбеляза Герасимов, като обясни, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на "руската страна до края на годината", посочи той.

„Росатом“ очаква от България да каже кога ще погаси дълга за АЕЦ „Белене“В съобщение на компанията се казва, че руската страна подчертава необходимостта от скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд и погасяване на дълга на българската страна.

Руският заместник-правосъден министър заяви, че България е проявила интерес и към по-нататъшното развитие на някои проекти в областта на ядрената енергетика. "Става въпрос не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за възможност за връщане към проекта "Белене", уточни той.

Герасимов определи перспективите за такова сътрудничество като "доста интересни", но отбеляза, че двете страни са се съгласили, че възможността за развиване на тези проекти "зависи от погасяването на дълга". "Без плащане на дълга новите проекти няма да бъдат реализирани", подчерта той.

Герасимов каза още пред ТАСС, че участието на Русия в изпълнението на проекта за строителство на газоразпределителен център в България ще зависи от гаранциите и обема на доставките.

"За газовия хъб "Балкан" ситуацията е по-малко оптимистична (в сравнение с АЕЦ "Белене")", коментира руският заместник-министър. Той все пак отбеляза, че "руската страна ще разгледа всички предложения на българската, които биха могли да убедят (руския държавен газов концерн Газпром) в това, че, първо, този проект е интересен, от гледна точка на обема (на газовите доставки)". 
"Вторият компонент", посочи Герасимов, "това са гаранциите, които трябва да дадат българската страна и Европейската комисия".

"Ако "Газпром" се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства никоя от страните не би могла да се откаже от неговата реализация", подчерта той.