В Народното събрание се създават 25 постоянни парламентарни комисии, решиха депутатите. Те приеха текстове от проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Създава се Комисия по демографската политика, децата и семейството. Досегашните Комисии по конституционни въпроси и по правни въпроси се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси. 

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това ще има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол над службите.  

Не беше прието предложението на Георги Свиленски („БСП за България“) Народното събрание задължително да определя места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Остана досегашният текст, че Народното събрание може да определи места в постоянните комисии за депутати, нечленуващи в парламентарна група. 

За образуване на парламентарна група са необходими минимум десет депутати, реши още парламентът. Депутатите отхвърлиха предложенията, с които се позволяваше т.нар. парламентарно номадство. 

Запазват се текстовете, според които народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова.

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група.

Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, не могат да образуват парламентарни групи, а съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.