Промени в Закона за политическите партии и в изборното законодателство са стъпките, които трябва да се предприемат за подобряване на избирателната система. Това заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по време на днешната дискусия за предложенията на президента за промени в избирателната система, за финансирането на политическите партии и за качеството на политическото представителство.
Най-сериозните промени обаче според Станишев трябва да настъпят по отношение на финансирането на предизборните кампании. Той подчерта, че вече има решение на Висшия съвет на БСП за сериозни промени в изборното законодателство. Важно е да се въведе постоянно действащ публичен регистър за учредяването и за регистрацията на политическите партии и коалиции, както и публичен регистър за тяхното финансиране, така че на изборите да се допускат само политически сили с ясен финансов ресурс, отбеляза още Сергей Станишев.

Президентът Георги Първанов предложи при всяко дарение да се попълват декларации за произход на средствата и за конфликт на интереси. Според държавния глава сегашното състояние, наличието на 380 партии или повече също води до изпразване на партиите от реалност и съдържание, превръщането им в маска на корпоративни и бизнес интереси или в инструмент за личностно забогатяване. Непрозрачното финансиране на партиите и предизборните им кампании генерира политическа корупция, смята Първанов. Държавният глава предлага дарителите на политическите партии да бъдат включени в публичен регистър, да има таван на даренията, а юридически лица да нямат право да финансират партии. Георги Първанов предложи и идеята си за реформа на избирателната система чрез въвеждане на мажоритарен елемент. "Когато се включи мажоритерен компонент, избирателят ще разполага образно казано с две менюта - едното на партиите и второ на личностите. Според президента обаче политическите сили няма да постигнат съгласие по въпроса за въвеждане на смесена избирателна система.

Председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов подчерта, че основният проблем е търговията с гласове. Той добави, че НДСВ ще търси механизми за ограничаване на тази порочна практика, но са нужни и кардинални решения на всички политически сили възможно най-бързо. За НДСВ дискусията за реформи в политическия модел е закъсняла. Моллов каза, че трябва поне една година преди провеждането на изборите да е взето решение по параметрите, в които ще се провеждат те. Според него трябва да се намери механизъм, по който избирателната система да доведе до това да има честна политика. НДСВ е обединена около тезата партиите фантоми и такива със съмнителни бизнес интереси да не се явяват на изборите. Предложението за представителство на партиите в 2/3 от общините не е решение на този проблем, според Моллов. По-скоро тази роля може да изиграе определянето на процент от предишни избори за всяка партия. Една от възможностите за предотвратяване на порочната практика с купуването на гласове е задължителното гласуване. Идеята на НДСВ е не политиците да наложат това решение, а хората да решат на референдум дали да се въведе задължително гласуване. Това трябва да е решение на цялото общество. Ние от НДСВ предлагаме още да се въведат финансови и данъчни облекчения, които да мотивират хората да гласуват. НДСВ е за преференциално нареждане в партийните листи, заяви Пламен Моллов по време на дебатите. Партиите са гаранти, че развитието на обществото ще върви по посока на развитие на европейските ценности. Мажоритарният вот ще доведе до купуване на гласове в друга форма. НДСВ е да се повиши държавната субсидия за политическите партии и в същото време да се изключи възможността за частно финансиране, допълни Моллов.

Промените в избирателната система трябва да станат факт през първата половина на есенната сесия на парламента, т.е. до 15 ноември, заяви по време на дискусията заместник–председателят на ДПС Лютви Местан. Предложената мярка за увеличаване на държавната субсидия за политическите сили може да бъде подкрепена, ако тя се съчетае и с редица други изменения в Закона за политическите парии, които ще извадят на светло другите източници за финансиране на партиите, посочи Местан. Той обясни, че в противен случай тройното увеличаване на бюджетното финансиране на партиите, без да е прекъсната връзката с частни и корпоративни интереси, ще доведе до неразбиране от страната на обществото.

Надали дискусията ще доведе до промени, тъй като те след това трябва да бъдат гласувани от тройната коалиция, заяви лидерът на ГЕРБ и кмет на столицата Бойко Борисов. Според него са необходими няколко практически действия, за да се избегнат популизма и купуването на гласове. Предложенията на Борисов са изпълнителната власт да направи анализ на изборите и да се актуализират избирателните списъци по настоящ адрес. Така според него ще се премахнат мъртвите души. По думите му е необходимо да се въведе системата “Скреч”. С нея МВР може да проверява в деня на изборите дали всеки гласувал се намира в България. Особено важно според Борисов е увеличението на официалното финансиране на партиите. Така ще се избегне отдаването на партийни клубове за кръчми и други. “Не съм дал нито един партиен клуб на ГЕРБ в София”, каза лидерът на ГЕРБ. Той попита защо партиен лидер може да бъде премиер или президент, а кмет не може. Според него и този въпрос трябва да бъде обсъден законодателно.

СДС възприема идеята за активната регистрация, защото само така ще се преборим с фантомите гласове, посочи депутатът от ОДС Надежда Михайлова. Тя подчерта, че добър пример е въвеждането на преференциалното гласуване на изборите за евродепутати, като начин хората да посочат подходящия според тях кандидат. Михайлова беше категорична, че преференциалното гласуване е дори по-добро от мажоритарното.

ДСБ поискаха референдум по темата за уседналост при гласуването. Заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова коментира, че дискусията за промени в избирателния модел е доста закъсняла. Най-напред ДСБ застава зад идеята за укрепване на партиите и във всичките видове избори да участват само сериозните политически партии. Важно е също да има ефективен контрол върху финансирането на партиите, както и да се въведат лимити по отношение на даренията на партиите и коалициите, отбеляза Екатерина Михайлова.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че дискусията е рекламна кампания на президента Георги Първанов, при това лоша. Не е важно кой и как гласува, а кой брои гласовете. Има трима висши партийни функционери в Управителния съвет на “Информационно обслужване” АД, които броят гласовете по време на изборите, посочи Сидеров. Той смята още, че идеята за референдум за промени в изборното законодателство също е демагогия.

Според председателя на Сметната палата Валери Димитров съотношението между държавното съфинансиране на партиите и даренията следва да бъде 80 към 20. Той допълни, че много по-чисто е държавната субсидия за политическите партии да бъде завишена многократно за сметка на данъкоплатеца, защото е за предпочитане зависимост от държавата, отколкото от някой неясен субект. Димитров говори още за определянето на таван при частното финансиране. Той настоя и за по-големи правомощия на Сметната палата, защото в момента тя прави само проверка на партийните документи, без да може да съпостави приходи и разходи. „Няма кой да контролира партиите, Сметната палата не ревизира и не разследва, контролът й е последващ”, каза на политиците Димитров. Той призова по френски модел органът, който ще контролира финансите, да има законова защита и регламентиран статус, за да се предотврати натиска върху него. /БЛИЦ