Скандалът с "Бижуто на Партията" - паметника на Бузлуджа, продължава. В спор в ефира на "Здравей, България" влязоха депутатът от БСП Антон Кутев и колегата му от Парламента и част от коалицията "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.
"Казусът няма да приключи. Първият път, когато се заговори за това беше през 2011 година. Тогава имах разговор с бизнесмени, които дори обещаха инвестиции.  Аз преди исках да направим този паметник в музей и да стане централен балкански монумент и всички туристи да минават от там. Да има информация за всички положителни и отрицателни страни на социализма и комунизма. За нас важното беше да се запази спомена. Сега не знам дали ръководството на партията има идея кой ще плати ремонта. Тук трябва да се вложат пари, в които няма връщане", заяви Кутев.

"БСП не са единствените, които искат да направят нещо с паметника. Това не е техен паметник и няма причина държавна собственост да се подарява на партия. Този връх не е свързан само със социализма, ами и с борбите за освобождение. Някой, ако е искал да направи от тях нещо, да го е направил от 2011 година досега. Не ни харесва паметникът в този вид. Този обект не е стоял на вниманието на някакви обсъждания. Запознат съм поне с две инициативи, които са свързани именно с изграждане на подобен тип музей, който да бъде двигател на местната икономика. Двете дами искат да поемат стопанството на обекта", каза Веселинов.

"Първата стъпка паметникът да бъде съхранен е да не се дава на БСП, защото БСП нищо не е съхранило в историята си", добави той.

"Значи вас да търся, като паметникът се разруши", запита социалистът.

"Аз не съм държавата, че да търсите мен", отвърна патриотът.

"Вие сега трябваше да бъдете в мините, дето хората протестират, че нямат заплати. Болниците нямат пари да си плащат заплатите, в момента има недостатък - лекарствата които НЗОК плаща, не са достатъчни, а вие само говорите за Бузлуджа. Моите опорни точки аз си ги пиша, а на вас ви ги пишат", заяде се още Кутев.

"Тази наглост, която демонстрира колегата, не е за коментар. БСП нищо не е свършило в управление. Не заслужавате да бъдете на власт, ние трябва да се справим с разрухата, която вие оставихте. За разлика от тона, който колегата пое  в студиото, дискусията трябва да е конструктивна за паметника. След 5 години паметникът ще изглежда по-добре от сега. На обществото е нужен дебат", заяви Веселинов.

"Защо не го направите музей на разрухата? Ако ви радва го направете и на жертвите на комунизма", каза хапливо Кутев и добави, че това е уникален паметник, който би трябвало да бъде съхранен, а не да е обект на политически боричкания.