Прескъпата гъба трюфел влиза в българското законодателство. Депутати от Обединени патриоти са написали специален закон за нея, като посочват, че в родното законодателство има пропуск в това отношение, защото в останалите страни имало закони още от 80-те години.
В България има около 20 хил. регистрирани търсачи на трюфели, които работят с лицензирани и с нелицензирани пунктове за изкупуване. Има обаче и такива, които прекопават горния слой на почвата навсякъде, без след това да заравят. След тях нищо не вирее, защото те буквално унищожават находищата на гъбите, пише dnes.bg.

С новия закон депутатите искат да се регулира начинът на търсене, събиране и вадене на трюфели, който първо да гарантира запазването на естествените находища на краля на гъбите. Този начин е с дресирано куче, обучено за целта, което посочва мястото, където се намира трюфелът, а след това „ловецът“ на гъбата я вади с малка лопатка. Отворените гнезда пък трябва да се зарият, след като трюфелът е изваден, което ще позволи възпроизвеждане на микоризната система на нова реколта трюфели.

Досегашната практика на вадене с мотики, големи лопати, дори и с рало, тотално унищожава естествените находища на гъбата занапред, което пък щяло да доведе до изчезването на трюфелите у нас.

Има и конфликти между „ловците“ на трюфели, които ги вадят с помощта на кучета и тези, които вандалски унищожават находищата. Така че от Обединени патриоти искат всеки, които вади трюфели без куче да се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева и отнемането на гъбите.

Според вносителите на законопроекта новата регулация ще доведе до развитието на екотуризъм на дадени места, а и събирането на трюфели да се превърне в нов отрасъл за поминък там, където има естествени находища на трюфели.

В България от природата се берат над 100 тона трюфели на година, но на българския пазар остават не повече от 5%. Останалото се изнася в чужбина.

Най-скъпият сорт е Tuber-magnatum или бял трюфел, като цената му достига до 10 000 лв. На килограм. Обикновеният български черен летен трюфел в зависимост от качеството варира на едро от 75 до 1450 лв./кг.