Съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившата СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС. 

За съществуването й алармираха председателят на ДСБ Атанас Атанасов и редица медийни разследвания. Тези данни трябва незабавно да бъдат разследвани от разузнавателните ни служби, МВР и Прокуратурата. 

Затова ще сезирам и.ф. Главен прокурор, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, прилагайки всички публични данни за Руската схема - интервюта, журналистически разследвания и публикации, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

"Неприемливо е, когато страната ни е изправена пред предизвикателството да заслужи т.нар. “Пълен Шенген”, компетентните органи на всички нива да си затварят очите или замитат под килима толкова обществено чувствителна тема.

Още утре ще предложа на колегите от евроатлантическото мнозинство създаването на парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с “фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин”, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и колко от тези над 4000 преписки за българско гражданство съдържат фалшиви документи. 

Точно сега е ключово важно да демонстрираме с работата си нулева толерантност към корупцията на всички нива и изострена чувствителност към всички рискове пред националната ни сигурност в контекста на евроатлантическите ни отговорности", посочва той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук