21 от 22 условия по първото плащане от Плана за възстановяване са изпълнени, текат формални процедури по финализиране преди да бъдат пратени в ЕК. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг в МС.

"Последният индикатор – проект за модернизация на МВР, т. нар. ТЕТР система, не беше изпълнено от редовното правителство.

В последното си заседание, те го възлагат на „Информационно обслужване”, което ЕК счита, че е недопустимо.

Вътрешният министър Демерджиев пое ангажимент този проект отново да се възложи на МВР", посочи Пеканов.

"Без значение от предисторията, отговорното поведение изисква важните ангажименти, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани", заяви вицепремиерът.

България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване в края на този месец, каза вицепремиерът.

Целта е да получим парите тази есен, защото са необходими на бюджета. МВР ще работи усърдно обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, след като сме спазили всичките европейски процедури, уточни още Пеканов.

Вътрешният министър Иван Демерджиев уточни, че проектът е за комуникационна система, която трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в системата в МВР.

"Но за нас трябваше да осигури надеждна и сигурна комуникация между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната.

Така планираната система по техническо естество обаче не отговаря на съвременните характеристики. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възстановяване".

Стана ясно, че редовното правителство на Кирил Петков е върнало проекта в Плана за възстановяване, след като е било отпаднало при последната преработка на плана от втория служебен кабинет на Стефан Янев, поради сложността и техническите несъответствия.