Бившият премиер Крил Петков и вицето му Асен Василев са подготвили схема да прилапат 1 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС) и след като вече не са на власт. Това пише "Труд".

В Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора е записано, че с пари от ЕС ще бъде подпомогнато изграждането на завод да производство и рециклиране на батерии. Такъв проект Асен Василев лично лансира при подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Тогава имаше критики, че Брюксел няма да позволи реализацията на проекта и в крайна сметка той действително не беше включен в Плана.

1 млрд. евро завардиха Киро и Асен на прощаване, ето как го направиха

Сега обаче, в последния ден, в който Крил Петков и Асен Василев бяха в кабинетите си, на 2 август за обществено обсъждане са пуснати Териториални планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Одобряването им е необходимо, за да получи България достъп до 1,178 млрд. евро от Фонда за справедлив преход. Целта на тези пари от ЕС е да подпомогнат най-засегнатите райони от новите “зелени” изисквания на ЕС.

У нас най-засегнати от зеления преход са Стара Загора, Кюстендил и Перник, защото в ПВУ е записано, че до 2038 г. трябва да бъдат затворени въглищните централи.

В плана за Стара Загора пише, че до 2026 г. ще бъдат уволнени 12 хил. души от въглищните централи, а до 2038 г. ще бъдат засегнати още 15 хил. работни места. А общо непряко засегнатите членове на семействата от отказването от въглищата ще бъдат над 80 хил. души.

В плана за Стара Загора хората на Крил Петков и Асен Василев са записали интересни проекти, с които уж ще подпомогнат региона. Предвижда се рекултивация на кариерите за въглища и инсталиране върху тях на фотоволтаици с потенциал за производство на 15-20 GW електроенергия. Това е временна заетост, след изграждане на фотоволтаиците нужните хора за поддържането им ще бъдат съвсем малко. Това обаче не е записано в документа.

Разписано е обаче, как ще бъде подпомогнато изграждането на завод за производство или рециклиране на батерии. Помощта за предприятието може да включва както подкрепа за оперативни, така и за капиталови разходи.

Идеята е заводът да прави батерии, които ще помогнат на фотоволтаичните паркове да съхраняват произведения през лятото ток и да го продават през зимата, когато е по-скъп. А един от най-големите собственици на фотоволтаици в страната е Иво Прокопиев.

Инсталирането на батериите също ще бъде финансирано с пари от ЕС, но по Плана за възстановяване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук