Не е тайна, че от близо две години диалога и работните отношения между президента и премиера не са на онова равнище, на които бяха в началото на мандата и са доста далеч от това, което имаше като партньорство, когато Сергей Станишев беше само лидер на БСП. Това заяви за БЛИЦ председателят на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков по повод на днешното изказване на кмета на Благоевград Костадин Паскалев, че президентът е предприел конкретни действия, с които да замени Сергей Станишев и на опровержение от страна на премиера Сергей Станишев.

Причините са тривиални и се отнасят за българската политическа действителност. Почти винаги става така, когато един или друг политик се издигне, той се  дистанцира от своя ментор. В случая на Станишев му помагат група приближени съветници, които го настройват срещу президента, каза Петков. На въпрос кои са те, Петков каза,  че Станишев е съветван в тази посока от десния си съветнически състав и част от Изпълнителното бюро на БСП, които могат лесно да бъдат разпознати по изказванията им. "Всичко започна с няколко самостоятелни акции на държавния глава , които подразниха премиера.  Това бе ролята му в учителската стачка, прословутия  икономически доклад на президента, в който съветниците на Станишев видяха опит за паралелен кабинет, няколко критики на президента срещу кабинета  и чашата преля с оценката за използването на съветници на премиера като доверени лица в  бордовете на държавни институции. Тук Първанов беше прав", каза Петков.  Като се натрупат подобни неща идва момента, в който формално отношенията се запазват добри, а  фактически се получава в същото време една голяма пропаст.  Със сигурност едно мога да кажа Първанов не готви преврат в стил дворцов или в типично български стил, което сме наблюдавали, каза Петков. Целият въпрос е какво следва от тук нататък, двамата трябва да изчакат изтичане на мандата или нови предсрочни избори, защото всяко влошаване на диалога между тях ще се отрази зле на България, което при сегашната ситуацшия не е оправдано, заключи проф. Петков.
БЛИЦ припомня, че днес пред bTV кметът на Благоевград от БСП и бивш съветник на президента Костадин Паскалев заяви:  "Президентът е предприел конкретни действия, с които да замени Сергей Станишев".  Според него идеята е това да стане още сега, в рамките на това Народно събрание, но тези, които го правят не си дават сметка колко е сложно да разцепиш една парламентарна група и след това да я обединяваш.
Премиерът Сергей Станишев пък каза по повод на изявлението на Паскалев, че няма конфликт между президентската институция и премиера. Докато съществува това правителство и Георги Първанов е президент не може да има конфронтация, коментира Станишев. /БЛИЦ