Правителството е в разгара на няколко тежки кризи, свързани с войната на Русия в Украйна и инфлацията, което повдига въпроса дали поставената цел за сериозни съкращения на администрацията остава актуална, пише "Флагман".

В началото на декември, няколко дни преди съставянето на кабинета, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обяви цел 15% намаляване на щатовете през 2022 г. Това според него би означавало освобождаване на около 30 000 чиновници.

При представянето на проектобюджета за 2022 г. стана ясно, че реформата се планира да се случи през втората половина на годината. Тя би следвало да бъде отразена в актуализацията на финансовата рамка, която се очаква да се гласува от парламента в рамките на следващите два месеца.

Темата е била засегната и на последното заседание на Министерския съвет (МС) миналата седмица, става ясно от публикуваната стенограма. Тогава правителството одобри Доклад за дейността на Съвета за административната peфopма през 2021 г.

Вносител на точката е била вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова.

„През 2021 година Съветът за административна реформа не е бил особено активен, проведени са едва три заседания, няколко решения. В тях ключови са: Образец на доклад за последваща оценка на въздействието; Наръчник на администрацията – как да прилагаме Закона за достъп до обществена информация; Механизъм за извършване на компенсирани промени в рамките на числеността на персонала на администрацията на изпълнителната власт и Работна група за прозрачност, достъп до информация към Съвета“, казва Константинова на заседанието на МС.

„Това, което ние имаме като подход, е всъщност Съвет за административна реформа, който е един прекрасен орган, който ще ви помогне във вашето преструктуриране със съвети, с подкрепа и с методически указания. Така че, със сигурност ще имаме много повече заседания тази година. 

Използвайте този механизъм и целия натрупан капацитет и експертиза в подкрепа на структурните реформи, които и да ги отложим сега в първата половина на годината, няма да успеем да ги отложим във втората половина. Така че, опитайте се да мислите в тази посока, да работите с нас, ако имате нужда, ако не – действайте самостоятелно“, зове Константинова колегите си.

А премиерът Кирил Петков добавя: „Важно, колеги, това трябва да се случи. Знам, че никой не обича тази дейност, но това трябва да се случи. По тази точка нямаме колебания.“

Останалите министри обаче не са взели отношение по призива на Петков и Константинова.