Въвеждането на задължително преференциално гласуване е най-голямата крачка към дискредитирането на изборния процес. Това обяви в Кърджали Румен Петков, депутат от БСП. Според него ако се въведат мажоритарният, пропорционалният и преферинциалният елемент ще има 3 типа гласуване, които ще затруднят избирателя.
Петков прогнозира, че ще има огромен брой невалидни бюлетини и то на хора, до които идеята за задължително преферинциално гласуване не е достигнала, съобщи Кърджали инфо. Според Петков ще става въпрос за критично голяма маса хора. Ами ако отидем на едни избори, в които невалидните бюлетини са повече от валидните, какво правим?, попита хипотетично Петков.
В предизборната кампания ще има няколко типа послания - грубо популистки, псевдонационалистически и реалистични, каза още депутатът и поясни, че червените са амбицирани към последната част послания. Петков обаче уточни, че БСП ще назовава нещата с истинските им имена. Грубият национализъм може да доведе до една никому ненужна ескалация на напрежение, каза още Петков. 
Имаме амбицията в Кърджали да реализираме един депутатски мандат на предстоящите парламентарни избори, допълни Петков. Според него в района може да се търси една широка и мотивирана подкрепа за червената партия. Депутатът припомни, че представителите на БСП в Европейския парламент Евгени Кирилов и Маруся Любчева са отстояли интересите на тракийци.
В преговорния процес между Европейската комисия и съседна Турция за пръв път се формира отделен текст в доклада, в който е достатъчно ясно, че Турция трябва да изпълни своите ангажименти към тракийските изселници и тяхното обезвъзмездяване, каза Петков. /БЛИЦ