Това, което се случи днес, когато направихме този избор-компромис, беше следното. Човекът, който ние издигаме – съдия Белазелков, трябва да олицетворява всичко това, зад което стоим, като идеология, вяра. Изборът беше точно така подбран. Това заяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по повод встъпването в длъжност на новите конституционни съдии.

„За кандидата на ГЕРБ – Десислава Атанасова, той трябва да представлява техния избор със същите тези характеристики, а от наша гледна точка не трябва да е под червената линия на приемливост“, добави той.

Петков даде за пример кандидатурите за управители на НЗОК, които били под червената линия. „Заден няма там“, увери той.

„Тук въпросът е за всяко назначение къде е червената линия“, изтъкна Петков.

„Има някакво ниво на лицемерие, ако кажем - заедно направихме програмата, законите, Конституцията, но изведнъж тя е под червената линия. За мен това не е така“, коментира той критиките срещу избора на Атанасова.

„Знам, че за съдия Белазелков – човекът, който говореше за правосъдната система от години, колегите от ГЕРБ не бяха много щастливи“, посочи Петков.

„Важно е как да се движим напред, компромисите да не обиждат едните или другите, но да се върви напред. Много е сложна задачата. За регулаторите ще трябва максимално трудно да правим решенията“, изтъкне съпредседателят на ПП.

На въпрос дали са се разбрали вече за регулаторите, той отговори: „Не. Това, което се разбрахме, че ще включим много повече обществения сектор за обществено обсъждане. Да има още по-дълъг дебат. Решихме и след това, което се случи с КС, да е по-бавно, с повече обсъждания, отколкото набързо“.

По думите му, процесът ще върви паралелно с ротацията.

Кирил Петков разкри и подробности за срещата си със Спас Русев, за която много хора му отправиха въпроси.

„Познавам Спас Русев от преди 10 години, когато бях в ролята на предприемач. Той беше инвеститори в „Клевър Биз“, технологични компании. От време на време имаме срещи, но не много често“, обясни той.

Петков посочи и какво се е случило във въпросния ден: „Звънна ми Спас Русев и ми каза: „Дай да се видим, аз съм в парламента“. Казах: „С удоволствие“. На най-публичното място – на „Гранд хотел“ в кафенето, откъдето цяла София минава.

Петков смята, че е бил проследен от журналистка, която се е появила в кафенето. „В момента, в който идвам от парламента в хотела, поръчвам си фреш, сядам, и тя се появи“, посочи той.

Това го накарало да отмени срещата с бизнесмена. „В момента, в който я видях, казах на Спас Русев: „За съжаление нашата среща трябва да свърши тук“, станах и си тръгнах".

По думите му, Русев искал да се осведоми какво се случва в България. Той се бил върнал от Лондон.

„Имаме си респект от едно време като предприемачи. Никакви лобистки неща и закони не са били разговор между нас. Не би било на най-публичното място в София“, изтъкна Петков.

„Аз съм си говорил и друг път с него. Винаги сме си говорили за общи неща“, допълни той.

„Никога не съм се навел зад това, в което не вярвам“, заяви Петков.

Той коментира и скандала „Чаталджа“ и фирмите за винетки: „Доколкото знам тази сделка се е състояла в началото на септември. След септември за пръв път от години насам се допуснаха от МРРБ две конкурентни допълнителни фирми в един пазар, който беше концентриран много дълго време. Ако някой е увредил някаква монополна позицията, това беше точно ПП“.

„Толкова съм сигурен, че няма абсолютно никакъв конфликт на интереси, спокойно мога да застана срещу всеки, който говори срещу моя съпредседател и приятел и Асен Василев и да го оборя“, категоричен беше Петков.

„И Борисов и Пеевски ме попитаха: „Има ли нещо, което те притеснява в тази сделка?“. Аз казах - има много малко хора, на които вярвам на 100%. Единият е Асен Василев, другият е Ники Денков. Бих се подписал, че тези хора не биха направили за една стотинка корупционен интерес“, добави той.

Петков припомни и критиките срещу Асен Василев като финансов министър, които с бюджета са се доказали като неоснователни.

Съпредседателят на ПП коментира и друга гореща тема: "Аз лично много харесвам Васил Терзиев и съм много щастлив, че той е независим кмет. Това, което се случва в Oбщинския съвет, наистина е безобразие. Аз и Борисов като политически лидери нямаме право да се месим. Общинските съветници трябва сами да се преборят за мнозинство. Свърши това двама или трима човека да вземат решенията".

Относно ротацията той обясни, че чака Мария Габриел и Денков да излязат с проектокабинет, който да се представи на лидерите на "некоалицията". "Минимално промени биха дали възможност да имаме минимален брой скандали", каза Петков.

На въпрос има ли съмнения в работата на някой министър той каза "Имам, но няма да казвам".

"Никола Минчев може за пръв път да бъда истински лидер на българския глас в Европарламента", каза Петков и изрази увереност, че и партньорите от ДБ биха приели Минчев да е водач на общата им листа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук