В остър спор влязоха депутатите по време на дебатите за определяне на процедурни правила за избор на членове на СЕМ. От опозицията заподозряха лидера на "Продължаваме промяната" и премиер на България Кирил Петков, че е решен на всяка цена да овладее БНТ, пише "Труд". 

В кулоарите се заговори, че фаворит за поста генерален директор е Асен Григоров, който помагал на ПП в предизборната кампания.

В момента Григоров е на завет в транспортното министерство. От ДБ стоят категорично зад Венелин Петков. "Има такъв народ" лансират Иво Сиромахов, който от месеци го играе Слави Трифонов.

Мандатът на Емил Кошлуков изтича през юли. Преди избора на нов шеф на БНТ ще бъдат сменени трима от петимата членове на СЕМ - двама от квотата на НС и един от президентската.

Радомир Чолаков от ГЕРБ е категоричен, че не трябва да се пристъпва към избори за членове на СЕМ преди да бъде реформирано медийното законодателство.

"Мнозинството каза, че ще прави реформи, но не ги прави, а само овладява институции и това ще се случи и с БНТ, като СЕМ е само предверието за БНТ", коментира той.

По думите му идеята за приватизация на БНТ никога не е била изоставяна и това се прокарва чрез твърденията, че обществената телевизия има нисък рейтинг.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ