За да може да прави човек независим избор, той трябва да има собствен ресурс. Европа трябва да има собствен капацитет, за да има конструктивно надграждане. Това заяви пред Дарик премиерът Кирил Петков в коментар на случващото се между Русия, Украйна и НАТО. 

Може да искаме много неща, но не трябва да забравяме каква е крайната цел. Докато запазим българското достойнство, да запазим и добросъседствеото. На Балканите трябва да спре да се мисли националистически, трябва да започнем да мислим за региона.

Докато се опитваме да заграждаме земята, не бива да забравяме къде се намираме, каза още Петков по повод отношенията между РС Македония и България.             

Проблемите са си проблеми, ние трябва да работим по тях, посочи още премиерът. Той заяви, че не се игнорират проблемите, а целта е да се решат в по-конструктивна среда. 

Не можем да бъдем втора категория съюзници в НАТО и ЕС. Трябва да имаме всички еднакви права, заяви още Кирил Петков. 

Няма български и съюзнически. Има съюзнически. Последните 30 години сме правили толкова много грешки, че има огромни дефицити в един батальон, например. Нашата инвестиция в отбраната не трябва да бъде да похарчим едни пари, защото някой иска да си купи нещо, трябва да инвестираме, за да запълним дефицитите. 

Стига сме говорили за русофили и русофоби, ние трябва да бъдем българофили. Единствените хора, които ще защитават българските интереси, сме ние самите, заяви още премиерът. 

По думите му обаче, международното право трябва да се спазва. Министър-председателят смята още, че част от Европейския съюз е най-доброто място за нас. 

Ваксинирайки се, ти намаляваш риска да се намали броя на интензивните легла и дали да се затвори цялата икономика. Тези мерки, които имаме сега, нямаше да ги има, ако имахме по-голям процент ваксинирани, коментира Петков по темата с въведените нови противоепидемични мерки.

Време е всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес - гласувате за това да затваряме икономиката и училищата, изтъкна премиерът. 

Надявам се, че както дойдат по-топлите месеци, късната пролет, тази вълна ще изчезне, каза още Петков.