За пореден път т. нар. служебно правителство се занимаваше с всякакви други неща извън конституционната си задача да организира изборите. Това каза главният редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков в коментар за парламентарния вот пред Канал 3. Служебните правителства влизат във властта като редовни и започват да се бъркат във всякакви въпроси, които са с дълга предистория, каза още Блъсков.

Нито правителството, нито ЦИК са извлекли поуки от грешките на предишни избори, така че да си създадат един сериозен алгоритъм за контрол на изборния ден, посочи Блъсков. И правителството, и ЦИК очевидно се провалиха, след като имаме едни такива повтарящи се явления, заяви главният редактор на „Труд“.

Или трябва да има забрана, която да важи за всичко, или да няма изобщо, каза Блъсков по отношение за формалната забрана за публикуване на данни от екзитпол проучвания по време на изборния ден. Няма чистота в изборното законодателство, каза още Блъсков.

Проблемът е фундаментален. В България 25 години се води борба за власт, а не на политически доктрини. Затова нито МВР, нито останалите институции могат да спрат купуването на гласове и останалите нарушения – посочи Блъсков – Въртим се в кръг, на хората им е дошло до гуша.

В България основните политически партии нямат политическа доктрина, политическа философия, кръщават се леви и десни, само защото в „А“ политическата група трябва да има и „Левски“ и ЦСКА, каза още Петьо Блъсков.

Защо никой не говори за явното купуване на гласове? Какво означава един лидер на партия да обещава, че ако го изберат, ще намали цената на горивата? Това е институционално купуване на гласове. Нека законодателят се произнесе, но според мен аспиринът и горивото са директно купуване на гласове, призова главният редактор на „Труд“.

Активният, мислещият, четящият избирател, този, който гледа и на Запад, и на Изток, очаква истински политически програма от партиите. Едва когато получи такива, нискочелият вот ще стане второстепенен, прогнозира Блъсков.

Задължително трябва да има правителство, независимо на каква цена. Имаме огромен проблем с липсата на еврокомисар, с Турция, с международната обстановка, смята Петьо Блъсков.

За първи път в българския парламент ще попадне една партия с фалшиви документи, проверката на репортерите на „Труд“ показа, че голяма част от документите за регистрацията й са менте. Съдът и прокуратурата трябва да направят сериозна проверка на тази партия – призова Блъсков – И Жорж Ганчев имаше в парламента, и 800 дни, и какво ли не имаше, но такова нещо не е имало. Самото участие на тази партия е тежък порок за изборите.