„Не мога да кажа, че следващото правителство ще бъде стабилно, но се надявам да има правителство. Има неща, които могат да се случат само при действащ кабинет и парламент”.

Това заяви в предаването „Офанзива” по Нова нюз лидерът на КОД и съпредседател на Национално обединение на десницата Петър Москов.

Той коментира и пандемията от COVID-19 и управлението на четвъртата вълна.

„Намалява честотата на заболеваемост, намалява приемът в болниците, но смъртността от COVID-19 остава висока. Тя ще продължи да е висока, дори и след формалното преминаване на пика на епидемията.

Това обаче не означава, че държавата се е справила с пандемията. В основата е липсата на политическо лидерство. Тази криза не е здравна. Става въпрос за политическо лидерство, което ние нямахме от началото до края”, изтъкна Москов. 

По думите му голямата драма е отново да съединим тъканта на нацията си.

„Ако бях министър на здравеопазването щях да проведа силна и масивна информационна кампания, която да разсее страховете на хората. Хората, които се ваксинират – имат страха от COVID-19. Останалата част – имат страх от друго”, посочи той.

И допълни: „Всичко това са въпроси, на които трябва да отговори държавата. И след истинската, смислена информационна кампания – тогава вече трябва да спрем с административно налаганите санкции.

Всеки е взел своето решение – аз съм ваксиниран и нямам нужда да бъда пазен. Друг не е ваксиниран – взел е решение и е декларирал решението си да не бъде пазен. След това всичко е въпрос на индивидуална отговорност”, каза още бившият здравен министър.