Коалиция на недоверието. Така ще изглежда правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това коментира пред Евронюз България ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Той прогнозира, че още следващата седмица страната ни ще има редовно правителство, но с кратък хоризонт.

„Целият негативизъм около обединението вече е изконсумиран, политическите партии са загубили каквото и да е доверие. Това ще е коалиция на недоверието, между участниците в нея, а и в българското общество, което не може да приеме това обединение. ПП-ДБ може и да не прескочат бариерата на следващите избори, защото излъгаха най-безцеремонно своите избиратели. Промяната свърши. Тя се превърна в подмяна. При ГЕРБ картината е подобна – има огромна деморализация в партията, симпатизанти също се чувстват излъгани“, коментира Петър Витанов.

„Продължаваме промяната“ бяха създадени, за да се борят с ГЕРБ и скритата власт на ДПС, а онзи ден видяхме как те вече говорят и с най-знаковите лица на Движението за конституционно мнозинство, за по-широка форма на подкрепа“, добави Витанов.

Според него е тревожно и в каква посока тръгва съдебната реформа.

„Притеснително е как следствието беше извадено от прокуратурата буквално за минути. Всеки български гражданин вижда, че това няма как да няма връзка с обтегнатите отношения между главния и зам.-главния прокурор. Остава усещането, че се създава начин ако случайно загубиш политически контрол над прокуратурата, да може да държиш поне следствието“, коментира евродепутатът.

Според Петър Витанов президентът Румен Радев не е надхвърлил своите правомощия при връчването на втория мандат и даде пример с Петър Стоянов. Това, че президентът дава оценка, не противоречи на неговите правомощия, смята Витанов.

„Никой не е направил отстъпление по отношение на нашата външнополитическа ориентация. Ние сме пълноправен и солидарен член на двата съюза, към които принадлежим. Няма връщане назад, няма обръщане към Москва и други подобни. А петъчният протест ми изглежда като проправителствена манифестация от тоталитарните времена. За какво протестират – нали се събират, създават правителство и определят политиката“, попита той.

„Търси се въображаем враг, който да е алиби за такава коалиция. За да оправдаеш уйдурмата с ГЕРБ и ДПС наистина ти трябва сериозен враг. Виждаме опит да се пакетира президентската институция като плашило за по-лесното преглъщане на новата коалиция“, смята социалистът.

Петър Витанов е на мнение, че бъдещото правителство трябва да излъчи бързо нов еврокомисар.

„Г-жа Габриел беше оттеглена, защото като член на Колежа си позволи да говори за смяната на главен прокурор. От европейска гледна точка това изглежда като интервенция в съдебната власт на страна-членка. Еврокомисарят е важен и трябва да бъде номиниран от българското правителство, за да запази страната ни своето място. Той трябва да отговаря на определени изисквания, вероятно ще има и такова да е жена, вероятно от ЕНП, за да бъде спазен и политическият баланс“, каза още той.

„Ние изглеждаме като болният човек на Европа. И европейските ни партньори нямат интерес да ни доубиват, а по-скоро ще ни помогнат да се изправим. Така че очаквам да помогнат на България и в избора на нов еврокомисар, и в другите важни за нас теми“, смята Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук