Въпреки изключително занижените критерии, които заложи за съставяне на местни структури, сламеният лидер на олигархичната партия „Да(й), България“ - Христо Иванов, пак удари на камък в опитите си да създаде звена из страната. Макар Пинокио, както е известен в публичното пространство проваленият правосъден министър, вече над два месеца да се опитва да сформира местни клонове, засега е успял да направи такива само на 9 места. При това – без ръководствата им да са напълно окомплектовани, става ясно от проверка на Агенция „Монитор“ на сайта на „Да(й), България“.

След като на парламентарния вот в края на март избирателите буквално я изритаха от политическата карта, в края на май грантаджийската формация, зад която стои възроденият кръг „Агнешки главички“ на олигарсите Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Гриша Ганчев и Огнян Донев, публикува правила за формиране на местни клонове. Явно в опит да направи някаква мрежа из страната. Правилата предвиждат структури да се създават по инициатива на само 7 членове на партията в дадена община.

Изключение се прави за общините с районно деление, каквито са София и Пловдив например. При тях е нужно наличието на седем души за всеки район.

Въпреки пренебрежимия брой учредители обаче се оказва, че до този момент са били свикани 10 събрания, като са проведени успешно само 9 от тях. При това нито едно не е за София или за някои от районите в столицата, където партията на Пинокио твърди, че имала най-голяма подкрепа от страна на електората си. Явно обаче партийното строителство не е от силните страни на Да(й), България, Христо Иванов и Антоанета Цонева, която бе един от „експертите“, ръководили предизборната кампания на партията, защото данните,
публикувани на самия сайт показват следната плачевна картинка.

Към момента напълно окомплектовани - т.е. с председател, членове на ръководството и ковчежник, са т.нар. структури в само 4 областни града – тези в Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Добрич. Цвят придава и една общинска – в Свищов. Звената във Варна, Пазарджик и Бургас са без ковчежници, а в последния град и без изпълнителен съвет. Там председателят на структурата е и единственият, фигуриращ на сайта. На 19 юли трябваше да има учредително събрание в Благоевград, но в града явно не са разбрали, защото данни за провеждането му, камо ли за резултати от него, няма.

Нежеланието на хората имената им да бъдат свързвани с „Да(й), България“ впрочем е напълно нормално на фона не само на задкулисния произход на формацията, а и на авторитарните правила, предвидени в устава й. Както лъсна преди месеци, Иванов планира да държи в пълна зависимост бъдещите местни структури на формацията, като за целта ще налага дори цензура над позициите им.

Публичните позиции на местните клонове на „Да(й), България“ задължително преди това ще се пращат до Изпълнителния съвет на движението за одобрение.

Членският внос на партията пък дори не е фиксиран. Той варира от 2 до 10 лева, в зависимост от възможностите на електората. Въпреки обещанието, че редовно ще публикуват отчетите си за похарчените пари и даренията, последният е от края на май. Така по сметката на Христо Иванов от края на декември до края на май са постъпили малко над 171 000 лева. От тях са изразходвани близо 119 000 лева, а остатъкът е малко над 44 000 лева.