Правната комисия не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на "Има такъв народ", който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв.

От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, като Хамид Хамид отбеляза, че 8 лв. субсидия е достатъчна само за големи партии като ГЕРБ и БСП, за по-малките партии сума под 10 лв. на глас е равна на нула.

Според БСП "демокрацията е скъпа стока" и трябва да се плаща сега за нея, за да не се плаща по-скъпо на по-късен етап. И добавиха, че така през "задната врата" в политиката ще влязат олигарси, бизнесмени и мутри.

Според Филип Попов или финансирането на партиите ще остане при прозрачни условия, или партиите ще се финансират от юридически лица и други, което ще направи партиите зависими от тях.

Припомняме, че искането за 1 лев субсидия бе един от въпросите на референдума, организиран през 2016 година от Слави Трифонов. 

Тогава въпросът гласеше: 

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Именно той бе една от основните причини шоуменът да тръгне да влиза в политиката. 

По-рано в правната комисия Има такъв народ и новите партии посякоха ГЕРБ за мажоритарния вот. 

Мажоритарният вот в два тура също бе точка в референдума и причина за порива на шоумена към властта.