Искрено се надявам да има правителство, за да може хората да получат каквото очакват. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Нова тв. 

"Прави чест, че подходът е широк и включва всеки, който иска да допринесе за взимането на решения. България е потънала в популизъм и е точно 10 години след Гърция.

Чакат ни 4 трудни години. Ще се реши по лошия сценарий. След 4-5 години на популизъм и невъзможност на проевропейските елити да дадат решение", каза той. 

"Ципрас дойде на бял кон да ги обедини. Дали името е Ципрас или Радев - едно и също решение ни чака.

Апелът ми към Кирил Петков, който много се гордее че няма да допусне ГЕРБ на власт, да продължи изречението така: "Много се гордея, че ще дам властта на популистите и на Радев", обърна се той към съпредседателят на ПП. 

"Не даваме решение. Христо Иванов и Кирил Петков не са част от решението.

За жалост, от вчера БСП също.

Трябва ни план за интеграция на България в Европа", посочи Плевнелиев. 

Според него няма дебат по темата и резултатът от евентуален провал за съставяне на правителство ще доведе до идването на власт на Радев, който той определя като "популист". 

"Единият вариант е програмно правителство с мандат на ГЕРБ, с широко и плаващо мнозинство. ГЕРБ имат експертите, които да го направят. То може да получи широка подкрепа.

Ако бях на мястото на Борисов бих се замислил за правителство на малцинството. Хората очакват някой да излезе в тази трудна и непредсказуема ситуация, на хората им омръзна от липсата на планове", сподели той. 

"Борисов трябва да съзнава, че това е неговия момент. Той няма право на грешка от тук нататък.

Трябва да имаме програма за 4-годишен мандат.

Популистите са силни, докато Радев е на власт. Нека слезе от власт и си направи политиеските проекти, но да не използва привилегията да е президент и да разбива политическото пространство", допълни Плевнелиев.