"Чест прави на тези лидери, които се събраха в тази зала, въпреки различията си, да търсят общи решения. Поне дадоха заявка и успокоиха по някакъв начин хората". Това коментира президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев по повод срещата на ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ.

"Отново сме свидетели на тежко разделение, на политика, каквато не сме си мислели, че може да има. Докарахме го дотам, че лидерът на политическа партия и министър-председател, който обясняваше как е "А отборът" на България и е направил правителство на почтените, арестува незаконно пред цялата нация опозиционен лидер", коментира Плевнелиев пред БНТ.

По думите му наблюдаваме разрушителна сила, която помита демокрацията в България и ни очаква тежък сценарий.

"Според мен последният шанс ще бъде на следващите избори и искрено ще се надявам България да има редовно правителство и парламент, които да взимат отговорни решения. Считам, че от всичко, което чета, виждам и слушам, се задава един сценарий на местни избори, комбинирани с не един и два референдума", каза Росен Плевнелиев.

Той визира референдума за еврото, който според него ще остави България в "периферията на Европа" и евентуален референдум за президентската република, който по думите му ще разруши механизмите на демокрацията.

"За мен президентската република ще е краят на нашата демокрация. Ще цитирам президента Желев - демокрацията се базира не на силни хора, а на силни институции. За мен референдумите са ядреното оръжие на демокрацията".

По думите на Плевнелиев за шеста поредна година от мандата си президентът Радев не е споменал еврозоната, което означава, че за него тя не представлява приоритет. Коментира още, че като финансов министър Асен Василев се е забавил с плана за влизане в еврозоната.

"Очаквам следващия министър-председател да каже много ясно: 1 януари 2024 г. и никакво отказване от тази дата. България трябва да се качи на последния вагон на геополитическия влак на промяната, за да се засилим в правилната посока като другите държави. Ако не стане 2024 г., няма да стане и 2026 г."

Росен Плевнелиев изрази категорично мнение, че въглищните централи у нас трябва да бъдат затворени, но по разумен и прогнозируем начин. Лично съм ходил в тези централи - те копаят не въглища, а кал, коментира той. Посочи още, че делът им в микса на българската енергетика е по-малък, отколкото в Германия или Полша.

"Нещо повече - виждаме в Германия как се отварят нови въглищни централи - нещо, което, слава Богу, в България не се случва. Вярно е обаче, че ще изгубим милиарди от предоговарянето на Плана за възстановяване заради популизъм".

По думите му президентът Радев, Кирил Петков и други политици, "които са усетили попътния вятър през 2020 г." са казали "не" на подготвения от правителството на ГЕРБ план за възстановяване, за да го преработят.

"Така го преработват, че това, което е заложено за Стара Загора, като справедлив преход включително и нов микс, се превръща в някакви странни батерии от старо поколение, доставени от някакви странни компании, които нищо не разбират от това. Следва грандиозният скандал "Джемкорп" и в крайна идва трето подред (служебно) правителство, което със задна дата чертае някаква стратегия, която да обясни по-скоро миналото, но да не ни реши бъдещото".

По думите му стратегията на кабинета, представена тази седмица, се опитва да легализира тези от миналото и не отбелязва, че България има възможността да се снабди с нови източници на енергия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук