Българите не бива да остават с впечатлението, че тук нищо няма да произтече от санкциите "Магнитски". Важно е какво ще е посланието към народа ни. Това заяви в ефира на Нова тв президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

"Днес България е наникъде. Запокитени сме в периферията, имаме тежки провали на политическата и международна сцена. Когато нашите действащи политици не успеят да се договорят дори за минимума на смислени и важни законопроекти, след което международната общност да каже, че България поне има желание да се развива, това говори зле", смята той. 

"Ако имаше искрено желание, когато преговаряхме с господи Паси с партиите, от страна на ПП и ДБ, сега ситуацията щеше да е различна", подчерта Плевнелиев.

За него списъкът "Магнитски" е геополитически. 

"Борисов доста отдавна се прости с Горанов. Веднага щом станаха скандалите. В момента цялата власт е в ръцете на Радев, преди това беше в ръцете на Кирил Петков. Да извадят доказателства, ако има нещо. Имаха си министър, който си правеше разследващия - Рашков. Ето, идват нови избори - хайде политиците да хванат последния влак, да засилят съдебната реформа и институциите", призова Плевнелиев. 

"Нинова и Радев са измислени миротворци. Ако обаче поне са мъничко честни, нека тогава се обърнат към Путин и да му кажат - вие нахлухте незаконно в Украйна, спрете се. Дайте да седнем на масата и да преговаряме за мир", каза президентът. 

Според него Путин е съвременният Хитлер. 

"Путин ясно заяви, че България е в неговата геополитическа сфера на влияние, съответно сме застрашени. Радев е новият Орбан - те говорят по един и същи начин, имат едни опорни точки - тези на Кремъл. Преди година Радев каза, че Путин ще спечели войната, Радев каза, че Крим е руски, после отиде в Полша, за да каже, че санкциите срещу Русия не работят", цитира Плевнелиев. 

Той укори идеята на Атанас Атанасов за импийчмънт на президента: "Политическите му идеи са едно, а неспособността на проатлантическите сили у нас да направят нещо у нас - друго".

Според него Радев нарушава Конституцията. 

"Ако в рамките на една и съща седмица стартират два референдума, които целят да извадят България от нейното европейско развитие, има ли някакъв план? Дори и да не съберат 400 000 подписа, те трябва да отидат в НС. Там ще трябва да се вземат отговорни решения, а тези хора дори правителство не могат да направят", смята той.

По думите му това е сценарий, който обслужва само геополитическия интерес на Изтока в България.

Плевнелиев завърши с апел към ПП, ДБ и ГЕРБ:

"Вадете позитивна кампания, търсете възможности, имате последен шанс да направите правителство", завърши той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук