"Ако сами не можем да подредим къщичката си, да имаме приоритет и съгласие, няма как и другите да ни повярват", това каза Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., във връзка с ветото на Нидерландия и Австрия за Шенген.

Той призова да работим с двете държави, а не да се занимаваме с популистки тези и да ги бойкотираме. "Трябва да признаем, че тази тема е стратегическа за българските интереси", каза той.

"Това с еврозоната ще бъде последния влак и ако не влезнем през 2024-та година, тази врата ще се затвори за дълго време", допълни той.

По неговите думи, президента Румен Радев носи голяма отговорност, тъй като се е провалил във функцията си да бъде обединител на нацията.

"Познавам проф. Габровски - изключителен човек, има правилните приоритети и със сигурност ще бъде правилният човек. Защо партиите да не подкрепят едно експертно, програмно правителство. Иначе ще забием България на дъното и ще я забатачим за 10 години напред", заяви Плевнелиев.

ПП са популисти и се самоизолират

"Популистите от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Възраждане" със страшна сила вървят към това да се изолират от всички. Винаги съм казвал, че "Промяната" са леви популисти. Когато увеличите с 20 процента пенсиите, а всъщност с лека ръка сте обрекли бъдещето на българските деца, това е популизъм

Някаква форма на бабаитщина беше поведението на Кирил Петков, когато нареди ареста на Борисов", подчерта още екс-държавният глава.

Според него, "Демократична България" (ДБ) все още не могат да избягат от популизма на ПП, за разлика от Корнелия Нинова, която успешно се е отскубнала от тях.

"Служебният премиер Гълъб Донев ми се вижда като умерен човек, които наистина се опитва да си свърши работата, със сигурност не му е лесно. От друга страна това, което се случи с Шенген съвсем не е случайно

Бяхме много по-напред от Хърватия, както стана, че ние се забихме така. Те припознаха стратегическите си приоритети, нека да се поучим от тях. Нужен е редовен кабинет със силна реформаторска воля. Днес се крои бъдещето на България, дано да сме мъдри", категоричен бе той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук