Случващото се на международната сцена създава възможности за предприемането на решителни действия.

Така номинираният за посланик на България в САЩ Георги Панайотов, който е и бивш министър на отбраната, коментира пред БНТ опасността от ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Според него на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за Украйна не е казано нищо ново, но е подчертано, че има напрежение на границата с Русия и е възможно да се случи нещо лошо.

Бившият министър на отбраната изтъкна, че НАТО е отбранителна организация и не се готви за война.

Относно намеренията на правителството да подготви български батальон в рамките на отбранителната стратегия по източния фланг на Алианса Георги Панайотов заяви:

"Батальонът е по численост 1000-1300 души – с такава сила ли ще застрашим някого? Това е смешно."


Според него обаче е положително, че заедно с подготовката на батальона у нас се заговори и за модернизация на армията, защото това е тема, която е неглижирана в продължение на много години.

И Румъния, и Гърция, и Турция и Сърбия модернизират армиите си по-бързо от България, подчерта Панайотов. Той призова за повече средства в бюджета за отбрана, защото "върху отбраната се крепи държавността".

"Нека българите не се заблуждават, че свободата и демокрацията са даденост и ще останат тук. Ами много бързо може да се промени това. И трябва да си отстояваме ценностите." - допълни Панайотов.

Георги Панайотов подчерта, че България е в югоизточна Европа, на източния фланг на НАТО. Според него трябва да се държим достойно и солидарно с партньорите си, защото ценностите на НАТО и ЕС са за демокрация, свобода, просперитет, върховенство на закона и да се спазват човешките права.

"Нито едно решение в НАТО, не може да бъде взето без България, точка! Ние сме равнопоставени и хората по този начин ни третират. Но тук в България се говорят обратните неща, които не са верни." - каза Панайотов.

Като бъдещ посланик на България в САЩ Панайотов си поставя за цел да заздрави доверието между София и Вашингтон и да повиши икономическото сътрудничество. Според него България можем да черпи богат опит от САЩ в сферата на технологиите, където Америка е абсолютен шампион.