Недостатъчният напредък при изпълнението на изискванията на ЕК в Изпълнителна агенция ФАР към МРРБ, както и изоставане и в работата на НА „Пътна инфраструктура”, отчете пред еврокомисията Меглена Плугчиева. Тя обаче подчерта, че след предприетите мерки очаква наваксване в темпото и в двата случая. Вицепремиерът покани всичките официални лица, с които се срещна, да дойдат в България и да видят реалната ситуация в страната, за да могат сами да си изградят мнение за ефективността на усилията и напредъка ни.

От решаването на проблемите ще зависи възстановяването на отнетите през юли акредитации на две агенции по ФАР.
Утре изтича крайният срок, в който националният ръководител за управлението на парите по ФАР Димитър Ивановски трябва да депозира в Еврокомисията резултатите от независимите одити и собствената си оценка за ефективността на предприетите коригиращи мерки, съобщава БНР. На базата на тях и на заключенията от своите експертни мисии на 23 ноември комисията ще се произнесе дали има основание да върне отнетите акредитации на двете агенции по ФАР към министерствата на финансите и на регионалното развитие. Без да се ангажира с прогноза какво решение можем да очакваме, Меглена Плугчиева беше категорична, че в агенция ФАР в регионалното министерство не е направено достатъчно и че това е оценка базирана на определените от Брюксел срокове и процедури, на заключенията на одиторите и на констатациите на изпратените у нас неотдавна експерти от дирекция "Разширяване" на еврокомисията. "Проверките показват, че има нарушение по една част от проектите. Административният им капацитет е недостатъчен и не е достатъчно ефективен в работата си. Това са основните бележки в момента на мисията", каза Плугчиева. Има старание, има промяна в ангажираността и начина на работа, не знам обаче дали това е достатъчно, добави вицепремиерът по повод уверенията на регионалния министър Асен Гагаузов, че повереното му министерство е изпълнило всичко необходимо, за да си върне отнетата акредитация по ФАР и че това вече зависи от оценките на Димитър Ивановски.
Междувременно Меглена Плугчиева съобщи и за оставащи нерешени въпроси и в Националната агенция "Пътна инфраструктура", най-вече по отношение на активността и ефективността на контрола. Там има и забавяне на подготовката на документите за стартиране на проектите за магистралите "Струма" и "Марица". Отделно Министерството на земеделието според Плугчиева ще трябва директно да се намеси в работата на подчинената му  Агенция по рибарство и аквакултури, защото там има значително изоставане в редица области. След серия срещи в ЕК, ЕП и ОЛАФ Меглена Плугчиева обобщи, че очаква обективни оценки за България, но че скоростта на работа у нас трябва да бъде завишена и че това трябва да стане следващите дни и седмици, защото според нея колкото повече наближават изборите, толкова повече ще страда работата, съобщава още БНР.
По време на срещите си в Европейския парламент и Европейската комисия Меглена Плугчиева получи уверения, че напредъкът на България е забелязан и страната ни ще продължи да получава подкрепа от европейските си партньори. Председателят на парламентарната група на ПЕС Мартин Шулц декларира подкрепата си за България и заяви, че контролът върху проблемните области от страна на ЕК и ЕП трябва да продължи, но там, където има резултати, те ще бъдат оценени по достойнство. Директорът на ГД „Регионална политика” в ЕК Жан Мари Селер също констатира напредък, но изтъкна слабия ни административен капацитет, особено в централния одитен орган в МФ. Той препоръча усилията ни да се насочат към качествен подбор и по-добра подготовка на експертите. Председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи Джоузеф Доул сподели, че първите 2-3 години са критични за всички страни членки, но най-важна е работата на правителството, за да стигнат парите до хората. Той отбеляза изоставането на страната ни в реализацията на инфраструктурните проекти в секторите „Транспорт” и „Околна среда”. Директорът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер изрази задоволство от качественото подобрение на диалога с ДФ „Земеделие”, като подчерта, че новото ръководство на фонда е активната страна в сътрудничеството им, която търси лоши проекти и нередности по тях. По време на срещата Брюнер и Плугчиева се договориха мисиите на ОЛАФ в България да продължат. /БЛИЦ