„Прокуратурата се опитва активно да се меси в работата на изпълнителната власт“. Това казва говорителят на служебното правителство Антон Кутев на брифинг след заседание на служебния кабинет, визирайки акцията срещу началника на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов, обвинен в участие в ОПГ и уличен в регулярни контакти с хазартния бос Васил Божков.

Веднага след като стана ясно, че Папалезов е обвинен и са били проведени обиски в жилището и кабинета му, служебното правителство, в лицето на вътрешния министър Бойко Рашков, а след това и говорителят Кутев, скочиха като един да пропагандират в публичното пространство, че се готвела „война“ от страна на държавното обвинение с българските институции, шише "Правен свят".

На нарочно организиран брифинг говорителят на президентското служебно правителство обвини прокуратурата в „прекалена активност“ и опита да използва като аргумент в защита на тезата си за „междуинституционална война“ твърдения от предния ден на Бойко Рашков, че новите ръководители на ДАНС, ГДБОП и ДАТО били разпитвани. Последно идваше да внуши, че заради подетите от Рашков и цялото служебно правителство чистки, държавното обвинение умишлено е провело акция срещу Папалезов.

Гласовете в защита на човека на Божков в Националната ни полиция веднага бяха подети и от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който моментално организира протести пред Съдебната палата с искане на оставката на Гешев.

Минути по-късно пред кабинета на главния прокурор се оказаха неколцина добре известни "лица на всички протести" - Росен Миленков - бивш служител на ДАНС, който в последната година винаги се конфронтира със силите на реда, "гнилата ябълка" - уволнената съдийка Румяна Ченалова, бившият депутат Минчо Спасов, задържан за спирането на метрото през миналото лято.

И докато членовете на президентското правителство, към които „Демократична България“ неприкрито изразява симпатии, похвали и венцеслави публично при всеки удобен повод, се опитваха да повторят сценария от лятото на 2020 г., при който първо Иванов реши да се снима в гумена лодка от плажа „Росенец“, а след това държавният глава призова народа на бунт с високо вдигнат юмрук във въздуха, главният прокурор Иван Гешев разговаряше в кабинета си с ръководителите на ДАНС и ГДБОП Пламен Тончев и гл. комисар Калин Стоянов за продължаване на сътрудничеството между тях.


Новият председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев сам поиска среща с главния прокурор Иван Гешев и бе приет в кабинета му


Около час по-късно и новоназначеният директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР (ГДПОБ) гл. комисар Калин Стоянов увери Гешев, че ще работят заедно в интерес на държавата

Какво излиза от целия сценарий, организиран от Рашков, говорителя на служебното правителство и Христо Иванов? Излиза, че малко повече от месец преди предсрочните парламентарни избори и непосредствено преди президентските, се цели поредната явна пропагандна кампания на гърба на прокуратурата и лично на гърба на Гешев, чиято задача по Конституция е да повдига обвинения и да разследва престъпления.

Сега последното се ползва от служебния кабинет и от политическата партия, която най-отявлено и безкритично го подкрепя, като оръжие за манипулация на съзнанието на хората, с което отново да се опитат да съберат гражданите на улицата, връзвайки ръцете на прокурорите и следователите да вършат работата си.

След като през миналото лято партията на Иванов, както и тези на Мая Манолова и Слави Трифонов се качиха на гърба на недоволството на гражданите, с любезното съдействие и на юмрука на държавния глава и репликата „Мутри вън“, с което успяха да си уредят депутатски заплати за период, по-кратък от месец, сега се прави нов опит схемата да проработи.

Дали обаче откровеното търсене „под вола теле“ и опитите за внушение, че докато изпълняват служебните си задължения прокурорите търсят „война“ с някоя от институциите, ще допринесат отново за политически успехи на цитираните, предстои да се разбере. Единственото сигурно е, че тези, които оприличиха служебното правителство на „предизборен щаб на президента“ мислят в правилната посока и явно не грешат.

Грозното е, че това се прави посредством натиск за ограничаване и блокиране на дейността на една от най-важните за държавността институции, каквато е прокуратурата. Защото, ако последната допусне да си затваря очите за нередностите в действията на служебния кабинет и протежетата му, само защото я притискат със заплахи от протести и метежи, означава, че "войната" за България вече е загубена.