Оказа се, че в предишния конституционен модел е заложено президентско управление. Конкретиката на тази уредба в момента е въпрос на компромис, както винаги се случва.

Това заяви в ефира на bTV лидерът на ДБ Христо Иванов.

"Нашето предложение е редовният кабинет да бъде преназначаван с указ на президента, като се има предвид, че това ще доминиращият модел в Европа. ГЕРБ-СДС се възпротивиха и затова преминахме към сегашно заложения в Конституцията модел. Това също го има в други страни", каза той.

"Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред", заяви лидерът на ДБ.

Той отрече да воюва с президента. Имахме за цел България да не бъде република с президентско управление. Това, което създава сега дискомфорт, е че трябваше да има закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че толкова скоро колегите от ГЕРБ-СДС ще ни хвърлят на избори“, каза Иванов.

„Нали разбирате, че попълването на институциите, приемането на закон, изработването на нормативната уредба, отнема време и трябва политическите органи да не предизвикват криза“, уточни той.

Ще получим това, което президентът съумее да направи в така поставената ситуация. Нали разбирате, че когато се избира конституционен модел, той не се избира по домова книга да гледаме кой кой е в момента. Винаги сме искали да върнем процеса към нормалност и в името на това сме правили тежки компромиси“, заяви Иванов.

Според него новите текстове в Конституцията предвиждат деполитизация на хората на всички постове, между които има да избира президентът.

„В Гърция са дори само 3 тези опции, а при нас са 11“, добави лидерът на ДБ.

„Разбирам дискомфорта да се прилага новата материя. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор. Бързането да се говори за криза, инжектирането на пореден слой притеснение, не работи за никого“, смята Иванов.

Според него е възможно да има избори 2 в 1. По думите му самоцелното бавене на третия мандат би било излишно.

„Напълно възможно, разумно и целеоправдано е изборите да бъдат 2 в 1, защото не сме толкова богата страна, че да хвърляме пари през прозореца“, обясни Иванов.

По думите му ротацията се е провалила, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100-те си процента влияние в регулаторите и в съдебната власт.

„Стана ясно, че няма да има ротация, когато ние отказахме да приемем офертата на Десислава Атанасова преди време. Тогава тя каза 2/3 за ГЕРБ-ДПС“, каза той.

Иванов се оправда, че избирателите на ДПС не са втора ръка и имат право да седнат на масата. Той подчертава, че уважава всеки избирател.

„Четири пъти публично бяха взривени преговорите и ни бяха давали ултиматуми. През цялото време това показваше, че се търси начин да бъде прекъснат процесът на преговори и се търсят поводи. Накрая ги поканихме да спазим първоначалната уговорка, защото нямаше основание да се иска предоговарянето й“, смята Иванов.

По думите му Калин Стоянов не трябва да е министър заради допуснатото полицейско насилие на протестите преди месеци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук