По време на Балканските войни от началото на XX век територията на днешна Метохия е освободена от армията на черногорския крал Никола, която след това я предава на Сърбия. Затова ако официален Белград иска да подари Метохия на Албания, Черна гора би могла да изиска връщането на територията. Това предупреди Небойша Медоевич, член на Президиума на основната опозиционна партия в Черна гора „Демократичен фронт“, цитиран от местните медии.
 
„В резултат на Балканските войни територията на днешна Метохия е превзета от черногорската армия на крал Никола. Тогава той я отстъпва на братска Сърбия. Ако Сърбия иска да подари Метохия на Албания, би било исторически справедливо Черна гора да поиска тази територия обратно. Делинеацията стартира процес“, написа Медоевич в профила си в социалната мрежа Туитър.
 
Съгласно думите му, Метохия е историческа територия, за която черногорските войници са проливали кръв. „Тогава превзехме и Шкодра… Ако Сърбия желае да подари Метохия на Албания, Черна гора трябва да предяви своите претенции“, пише още Медоевич.