Политиците ни останаха разделени и на един от най-светлите празници за България - 3 март, съобщава "Труд".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поднесе венец на паметника на Шипка рано сутринта. “На този връх трябва да преосмислим действията си и да се замислим защо понякога не може да превъзмогнем егоизма си.

Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не може да се обединим зад една обща цел. Трябва да бъдем силни в името на България и да преглътнем различията си”, каза председателят на Народното събрание.

Председателят на парламента Цвета Караянчева поднесе венец на паметника на Шипка рано сутринта.

Румен Радев се появи около обяд. “Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и са тук”, обяви президентът при пристигането си. Той прие строя на 61-ва Стрямска механизирана бригада и поднесе венец.

“Отново е 3 март и ние пак сме тук и пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. Искам да попитам нещо - очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?”, запита Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, министри, депутати и граждани отбелязаха 3 март пред паметника на Незнайния воин.

Пред паметника на Незнайния воин в София бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министри и депутати. “За съжаление не сме обединени като народ и вината е на българските политици”, призна Каракачанов.

Борисов обвини Радев в лъжа

“По-свободни българите не са били. Свободата е и отговорност. Днес за пореден път някои искат да изопачат истината, че е забранено да се празнува”, реагира премиерът Бойко Борисов на твърденията на президента Румен Радев.

“Фактът, че тези, които го коментират, са там, където искат и никой не ги е спрял - е показателен”, подчерта премиерът.

Чествания в цялата страна

Пловдивчани почетоха Трети март с Поход на свободата от подножието на Бунарджика до върха на хълма, където е Паметникът на освободителите. Участниците, след които имаше и много млади хора и семейства с малки деца, бяха предвождани от облечени като опълченци членове на комитет “Родолюбие”.

Честванията в Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Успение Богородично”.

Със заупокойна молитва и молебен за здраве в храм “Свето Възнесение Господне” започна и честването на празника в Шумен. Част от честванията е и тържествена заря-проверка.

В Бургас 20 лодки развяха българското знаме в морето, като поздрав за Националния ни празник. В яхтите бяха децата от клубовете “Порт Бургас” и “Черноморец Бургас”. В Поморие, техни връстници, от местното ОУ “Христо Ботев”, понесоха в шествие 6-метрово българско знаме.

В музей “Етър” в Габрово показаха револверът от прочутата снимка на Райна Княгиня и жезълът на граф Игнатиев.

Във Варна подредиха изложба, представяща руско-турските битки в Черно море, която може да се види до 23 април.

Руският посланик със слово на български

Руският посланик у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова поздрави българите по случай Националния празник чрез видеообръщение на български. “Подвигът на руските войници и българските опълченци, воювали рамо до рамо за възстановяване на държавността в България, ни позволява на този ден да кажем: “Това е наше общо наследство, наша обща победа, общ празник”, отбеляза тя.

US посолството честити с химна

Видео под надслов “Честит празник, България” публикуваха от американското посолство в интернет страницата си и във фейсбук по повод Трети март. Под звуците на химна, клипът започва със снимка на Васил Левски, следват пейзажи от Рилските езера, Народния театър “Иван Вазов”, Царевец, розови полета, а за финал е оставена статуята на Св. София в центъра на столицата.