Това е празник не само на хората, живеещи в днешна свободна България, но и на тези в Северна Македония и въобще на всички, които се чувстват българи. 

Това заяви пред журналисти в столицата министърът на отбраната, вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. 

"Преди 143 години българите, които са воювали на Шипка са си представяли свободата, като създаване на една държава. След това се създадоха различни партии. Опълченците имаха различен идеал, стефански идеал", заяви той. 

"Трети март е един национален идеал, за който умираха българите. Водихме Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна война, в името на този идеал. Това е една кауза", добави Каракачанов. 

"Свободата не минава обаче през едни избори или една дата. Това е самосъзнание. Трябва да я отстояваме всеки ден", смята той. 

По думите му всеки българин трябва да се чувства свободен в сърцето и волята си. Той апелира изборите да са честни. "Те не са война, а съревнование, на което трябва да се борят идеи. Народът трябва да се обединява, а не да е разделен от конфликти", смята каракачанов. 

Според него краят на пандемията се вижда. "Това, че мерките се разхлабват, не значи, че не трябва да се пазим. Когато по-голямата част от българите се ваксинират, краят на пандемията у нас ще дойде", смята вицепремиерът.