Разделението Борисов - Анти-Борисов се заличава и това е радостна новина за бившия премиер, тъй като може да се доказва на Запад. Това заяви политологът Първан Симеонов пред NOVA.

"Големият проблем е, че българите сме далеч от всички крайности, а политическият елит създава проблеми дори там където ги няма. Те се карат за каквото се сетят. Може да са по-обрани и да вземат по-отговорна позиция, защото има обществена поръчка за ясна монолитна позиции", каза още той.

По думите му, ако не стане това, има няколко варианта за българите.

"Първият е народът да се радикализира, ако обеднее, вторият вариант е да идем към още по-голяма коалиция, което не знам доколко е добре, и третият вариант е българите да се огледат и да видят по-авторитетна фигура с ясно излъчване. Ние имаме такива - Яне Янев е такъв човек, често хората се насочват в такива случаи и към президента", заяви Симеонов. 

"Има значение не само как ще гласуват депутатите за военно-техническа помощ за Украйна, но какво ще бъде направено после. Защото широк мандат може да бъде даден на правителството, но после те мога да действа или с боеприпаси и оръжие, или с ония военно-ремонтни дейности, така че през цялото време ще се ходи на едно въже, но е важно да се взема някакъв плавен завой и по-логичното е все пак да очакваме БСП да оцелеят.

По всичко личи, че БСП търси начин да остане в коалицията и коалицията търси начин БСП да остане, и всички да са доволни", добави той.

"В България имаме комплекса, че на всичко казваме "Да". Нинова в последните години си изработи образа на политик, който от време навреме казва "Не" и запъва крак. Това понякога е позитив наистина, въпреки че ограничава периметъра за маневриране", каза Симеонов.

"Онези следователи, които пък се самонавиват в последните месеци и създават атмосфера, че едва ли не Кирил Петков и Асен Василев утре ще паднат, защото Нинова ще каже "Не", да не очакват това да стане.

ГЕРБ падаха чак накрая, последния път даже не паднаха, когато най-много се клатеха. Нито западните фактори, нито обществото искат правителството да се разклати, никой не иска нови избори, дори опозицията чака крушата сама да падне от дървото наесен", допълни той.