Не са нито "Демократична България" (ДБ) нито "Има такъв народ" (ИТН) инициаторите на тези преговори. Възможно е г-жа Корнелия Нинова да опита някакво второ издание на това, което Асен Василев опита с втория мандат. Това коментира пред Nova News политологът Стойчо Стойчев по повод изявлението на Слави Трифонов, че „Има такъв народ“ няма място в евентуално правителство с третия мандат.

По думите му, „възможно е г-жа Корнелия Нинова да има по-нежен подход и да убеди оставащите депутати“, които не достигнаха на Асен Василев да формира правителство с първия мандат.

В крайна сметка това ще бъде правителство на агонията. Плаващите мнозинства са като плаващи пясъци, в тях можеш само да потънеш. Единственото важно е с каква скорост потъваш“, заяви Стойчев.

„Според мен голямата изненада на едни бъдещи парламентарни предсрочни избори може да бъде пак „Продължаваме промяната“ (ПП), посочи политологът и уточни, че както на предишните избори партията е била силно подценена, сега може да се окаже, че е много надценена.  

Относно думите на Слави Трифонов, който нарече сегашните управляващи „коалиция на лицемерието“, Стойчев коментира: „Тая коалиция винаги е била коалиция на лицемерието. Винаги е било лицемерно отношението на ДБ и ПП към неговата партия, към неговата персона и към всичко, което той представлява. Те го приеха с отвращение“.

Според него е възможно след изборите тези, които сега твърдят, че не биха се коалирали с ГЕРБ, биха си променили позицията. "Догодина по това време ще кажат Бойко Борисов е един прекрасен демократ и чудесен човек - Кирил Петков и Асен Василев. Ако искате да се хванем на бас за това. Демонстрират такова поведение", заяви Стойчев. 

"Петков и Василев нямат сериозни намерения, ако имаха сериозни намерения да се задържат политиката, щяха да си регистрират партията. Тези хора са еднодневки, дошли са да свършат нещо и да си отидат", каза той по отношение на "Продължаваме промяната".