Президентът пришпорва нещата и бърза да се върви към предсрочни избори и назначаване на служебно правителство. Така политологът Борислав Ангелов коментира пред Bulgaria ON AIR дали напрежението около консултациите за съставяне на нов кабинет е породено от нападките на Румен Радев към Министерски съвет или пък от „Продължаваме промяната“ просто имат нужда от повече време. 
 
„При вчерашните срещи на Румен Радев се видя и още нещо интересно“, каза Ангелов и акцентира на промяната в отношенията между държавния глава, ГЕРБ и ДПС. „Виждаме един различен тон на разговори между него и ГЕРБ, вече в президентската институция, но и нещо, което забелязвахме и през последните седмици. И също така виждаме много различно отношение и към ДПС. Ако си спомняте миналата година, той им беше задал въпроса „Коя е вашата Родина-майка“, а вчера им каза, че имат отговорно отношение към етническия мир. Така че след консултациите виждаме една нова конфигурация“, бе категоричен Ангелов.
 
Тезата му беше подкрепена и от политолога Румяна Коларова. „Ясно е, че има промяна в отношението на президента към ГЕРБ и към ДПС“, каза тя и заподозря, че причината е в опитите на президента да се нагоди към резултатите от следващите избори. 
 
Ангелов коментира и тезата на премиера Кирил Петков, че при служебно правителство България ще направи завой към Русия. „Има такава опасност, не бива да се изключва ни най-малко. Пътят, който беше поет и има подкрепа от българското общество, няма да се осъществи“, каза политологът. Според него обаче на Радев ще му се наложи да се съобразява със сигналите, които западноевропейските партньори ще му дават. „Така че се надявам, че няма да му бъде позволено да направи такъв завой“, допълни той.
 
Ангелов акцентира на тезата, че може би трябва да се помисли за промяна в Конституцията относно съществуването на институцията служебно правителство. „Големият проблем е, че служебните правителства в България започват да мислят за визии, стратегии, законодателни програми, което изобщо не е в техните функции. Стигаме дотам, че хора, които сме защитавали съществуването на служебни правителства, започваме да си променяме мнението“, каза той. 
 
Мнението му бе подкрепено и от Румяна Коларова. „Аз от 25 г. казвам, че служебното правителство както и вицепрезидентът са две абсурдни институции в българската конституция“, каза тя. „Фигурата на вицепрезидента е абсолютно нелепа – ако се случи нещо с президента, ролята му може да се изпълнява от председателя на парламента“, каза тя. „А служебното правителство какво е – вие взимате едни хора – от кол и въже… хора с наистина голяма авторитет и опит, но всички онези, които нямат управленски опит са в небрано лозе, за два месеца какво могат да направят“, каза още Коларова.