"Твърде различен е начинът, по който работят двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС) и твърде различен е опитът, който имат в политиката едните и другите. Това създава дисбаланси. А и коалицията ГЕРБ-СДС е много по-кохерентна, отколкото ПП-ДБ, която е в пропорция 60:40 като присъствие в парламента. 

Влиянието на ГЕРБ в парламента се усеща все повече и ще продължи да се усеща, а това внася допълнително напрежение в управляващата конструкция".

Това каза пред БНР политологът Александър Димитров, преподавател в УНСС.

По думите на Александър Димитров диалогичните хора в в т.нар. управленска сглобка са премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, но:

"Нито единият, нито другият има реална политическа власт в партийните структури, от които зависи реално да сработи коалиционният процес". 

Политологът подчерта, че когато няма коалиционно споразумение, няма никаква гаранция, че в Народното събрание (НС) няма да се стигне до плаващи мнозинства:

"Получава се нещо като правителство на разбирателството между две малцинства и тогава опасността от плаващи коалиции е реална. Тя ще е инструмент и за ПП, когато се ротират с ГЕРБ, ако това се случи".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук